Var går gränsen och var borde den gå?

Insändare
PUBLICERAD:

Mariestad kommun har ungefär 25 000 invånare som bor på en yta av 15 kvadratmil. Två tredjedelar av befolkningen bor i staden.

- En jämförelse med närliggande Lidköping: Cirka 40 000 invånare på 14 kvadratmil.

Gullspångs kommun: drygt 5 000 invånare, på 5, 5 kvadratmil. Töreboda kommun: 9 000 invånare, på 6 kvadratmil. En sammanslagning av Mariestad, Gullspångs och Töreboda kommuner: 39 000 invånare, på 26, 5 kvadratmil. Redan idag förekommer samarbeta på en del områden.

Förslag: Mariestad, Gullspångs och Töreboda kommuner borde omgående gå till Kungs (som man sa förr i tiden) och vördsamt anhålla om att bli sammanslagna till en kommun.

Det finns i princip bara vinster på en sådan sammanslagning. De nuvarande huvudorterna (Gullspång/ Hova och Töreboda) ligger bara en halvtimmes bilresa från Mariestad.

Därutöver bör Finnerödja och Tiveds gamla socknar tillföras Mariestad kommun. Utöver att kunna peka på sig som Vänerns Pärla (i konkurrens med andra Väner- kommuner) kunde Mariestad kommun skylta med en krona på sitt verk.

Finnerödja och Tived hade i alla tider varit en del av Skaraborg och Vadsbo, fram till den olyckliga tid, då historielösa politiker på alla nivåer gjorde våld på såväl landskaps- som landsdelgräns. Det kan inte vara för sent att rätta till detta misstag i 1971 års kommunreform (att låta Laxå kommun få mark och folk i Västergötland till skänks).

Finnerödja och Tived (Skagunda) mellan sjöarna Skagern och Unden samt Hova/ Gullspång och Töreboda nuvarande kommuner skulle bli en perfekt lokal enhet. Om detta är jag inte bara säker. Jag är övertygad!

Alf Gunnarson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.