Bilden av omsorgen är mer mångfacetterad

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jan Fleischmann

Det är inga dåliga brösttoner socialdemokraten William Freidlitz använder när han anklagar mig och Moderaterna för att ”mörklägga” situationen inom äldreomsorgen. Det måste ju i sådana fall vara en av de sämre mörkläggningarna någonsin med tanke på vilket fokus både politik och massmedia har haft på socialnämndens verksamheter de senaste åren.

Det vore intressant om att veta om dina partikamrater i socialnämnden delar din bild av ”mörkläggning”. Jag tror snarare, eller i alla fall hoppas, att de upplever arbetet i socialnämnden som öppet, ärligt och sakligt.

Moderaterna är det parti som sätter en ära i att inte svartmåla eller skönmåla, utan säga som det är. Och det är på moderaternas initiativ vi nu bygger om hela ledningsorganisationen för att skapa två förvaltningar för att korta informationsvägarna och bygga en öppen och transparent organisation.

Trots att ni socialdemokrater försöker måla upp en annan bild, är det fakta att socialnämndens budget ökat med 100 miljoner sedan 2017. Och det är tack vare moderat politik.

Vad gäller ett nytt äldreboende kontra den tomma våningen på Alen behöver politik vara mer långsiktig än att lova allt till alla för att vinna ett val. Enligt demografiprognosen som planeringen bygger på, kommer Alens sista avdelning vara i bruk när nästa boende står klart, det vill säga i slutet av 2024.

Den stora utmaningen vi har i Mariestad är att få människor att välja att arbeta inom vård- och omsorg. Det är en utmaning vi delar med övriga kommuner och vårdgivare. I dagarna rapporterades det bland annat om att akuten i Skövde saknar 400 rader i sin sommarplanering. Motsvarande siffra i Mariestad är 10.

Om Freidlitz och andra på riktigt vill göra skillnad för kommunens möjligheter att lyckas med personalförsörjningen uppmanar jag honom och övriga att sluta svartmåla Mariestad som arbetsgivare. Vi har givetvis våra utmaningar och problem i verksamheten ska belysas. Men, bilden är betydligt mer mångfacetterad än vad Freidlitz vill göra gällande.

Richard Thorell (M)

Socialnämndens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.