Jimmy Böljas plan för Törebodafestivalen: ”Ska piffa upp en gammal klassiker”

Töreboiten Jimmy Bölja intervjuas i andra avsnittet av MT:s podd .

Jimmy Bölja gjorde premiär som artist på den första Törebodafestivalen år 2000. Hur han hamnade på den scenen och mycket mer berättar Törebodaprofilen om i MT:s nya podd Den sista festivalen.

Jimmy Bölja har spelat på de flesta Törebodafestivalerna och många hade nog blivit besvikna om han inte spelat på den sista.

I Mariestads-tidningens podd Den sista festivalen berättar han om hur det gick till när han fick frågan om att vara med som artist av festivalgeneralen Per ”Otto” Ottosson.

– Det är en del tillfälligheter. Jag hade gjort musik som en hobby i några år, det var bara jag och familjen som lyssnade på låtarna. Sedan fick jag för mig att göra ett kassettband, säger Jimmy, som beskriver sin musik som en blandning av pop och naturfilosofifantasi.

Jimmy Bölja på Färjan Lina, en riktig Töreboit på en riktig Töreboda-typisk plats.a | Lisa Bring

I poddavsnittet ser artisten också tillbaka på sina framträdanden. Han var med på alla festivaler förutom 2009 och 2012.

– Jag tror det har blivit någon form av mognad under åren och att låtarna ter sig på ett annat sätt, säger Jimmy och berättar om det musikalliknande framträdandet 2003 med repliker och teater mellan låtar och en brinnande blockflöjt på scen.

Inför framträdandet på Törebodafestivalen i sommar jobbar Jimmy Bölja om några av sina tidigare låtar.

– Jag har en idé om en remake för att piffa upp en gammal klassiker. Det är det slipar på just nu.

2020 släppte han låten Heart of Töreboda, som också lär spelas på Törebodafestivalen. Den gjordes till Förfesten 2020 som aldrig blev av. Nu ska den spelas.

Musiken som spelas i avsnittet

Heart of Töreboda – Jimmy Bölja

Töreboda camping – Jimmy Bölja

Jag trollar dig till en zebra – Jimmy Bölja

Musiken publicerad med artistens tillstånd.

Torget kommer vara proppfullt på Törebodafestivalen. En av dem som definitivt kommer vara med alla tre dagar är Jimmy Bölja. | Lisa Bring

Jimmy Bölja är en riktig profil i Töreboda. När MT går genom centrum ihop med honom för att ta bilder hälsar nästan alla som går förbi på Jimmy. Törebodafestivalen har varit den största scenen för honom de senaste 20 åren. Men det betyder inte slutet för hans artistkarriär.

– Jag har en tradition och brukar uppträda på Världens barn-galan i Missionskyrkan varje år och tidigare har jag varit på gästhamnens scen under MC-mässan. Det är inte omöjligt att något sådant sker i framtiden.

Man hoppas att de här tre dagarna går sakta, så man verkligen hinner ta tillvara på den sista festivalen.
— Jimmy Bölja

Jimmy Bölja uppträder på lördagseftermiddagen den 9 juli på Norra scenen. Men han kommer även vara på festivalen de andra dagarna.

– Man hoppas att de här tre dagarna går sakta, så man verkligen hinner ta tillvara på den sista festivalen. Det är mycket minnen att bära med sig.

I podden berättar Jimmy Bölja även om sina smultronställen och favoritrestauranger i Töreboda, som man inte ska missa när man besöker staden.

Mariestads-tidningens podd Den sista festivalen hittar du på här samt där poddar finns, exempelvis Spotify.

Jimmy Bölja när han spelade på Törebodafestivale 2018. Med på scenen är Pikachu och Sonny the cat. | Malin Isaksson
Publicerad: