Hoppa till huvudinnehållet

Oliver Berntzon ska köra EM-serien: ”Insåg jag var värd en plats ändå”

Publicerad:
Oliver Berntzon misslyckades i kvalet till årets EM-serie, men tilldelades ett permanent wildcard.
Oliver Berntzon misslyckades i kvalet till årets EM-serie, men tilldelades ett permanent wildcard. Foto: Erik Wallskog/Arkiv

Ingen GP-serie i år, och det såg inte ut att bli någon EM-serie heller.

Ett misslyckat kval grusade de chanserna. Det var i alla fall vad Oliver Berntzon trodde.

– Jag hann inte mer än att flyga hem till Sverige innan jag fick reda på att jag tilldelades ett wildcard, säger han själv.

Det blev ingen GP-serie i år för Oliver Berntzon, och efter lördagens misslyckade kvaltävling såg det inte ut att bli någon EM-serie heller.

Men 28-åringen har tilldelats ett permanent wildcard, vilket innebär att han i år gör debut i serien som rankas som snäppet under GP.

– Med tanke på hur det gick i kvalet, var det jäkligt skönt. Att de tittade på vad som hade hänt tidigare under säsongen och insåg att jag var värd en plats ändå, säger Oliver själv.

”Dålig dag”

Oliver var permanent förare i GP-serien ifjol, men så blev det inte i år. Istället har fokus legat på serietävlingarna för sina två lag Lejonen (Sverige) och Ostrow (Polen).

Ett annat mål har varit att ta sig in i EM-serien, snäppet under GP. Något som kunde bli verklighet under lördagens kvaltävling, i slovenska Krsko, men där var det inget som stämde.

– Det var en dålig dag helt enkelt. Ingenting fungerade som vi ville, beskriver Oliver och fortsätter:

”Mål hela säsongen”

– Och med tanke på att det gick så dåligt var jag helt inställd på att det inte skulle bli någon EM-serie i år... men jag hann inte mer än att flyga hem till Sverige innan jag fick reda på att jag tilldelades ett wildcard, och det var absolut inget jag hade räknat med.

Ibland går det fort, och redan nästa lördag drar EM-serien (bestående av totalt fyra deltävlingar) igång, i polska Rybnik, men något särskilt utpekat mål har han inte.

– Nej, vi kör bara på som vi brukar och förhoppningsvis kan vi komma upp på pallen någon tävling. Jag har ju mål hela säsongen egentligen, att vara frisk och kunna köra hela säsongen i både Polen och Sverige, och med Lejonen är målet att vinna SM-guld, säger Oliver.

Förarna i EM-serien 2022

David Bellego, Frankrike

Dimitri Berge, Frankrike

Oliver Berntzon, Sverige

Daniel Bewley, Storbritannien

Patryk Dudek, Polen

Adam Ellis, Storbritannien

Kai Huckenbeck, Tyskland

Rasmus Jensen, Danmark

Janusz Kolodziej, Polen

Andzejs Lebedevs, Lettland

Leon Madsen, Danmark

Mikkel Michelsen, Danmark

Vaclav Milik, Tjeckien

Piotr Pawlicki, Polen

Bartosz Smektala, Polen

Artikeltaggar

Oliver BerntzonSpeedway

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.