Politikerna har dålig känsla för turistmagnet

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Klara Niggol
Sommaren är här och turisterna återvänder. Även till Sjötorp, som jämte Mariestads centralort är kommunens absolut största besöksmål. Restaurangerna fylls, husbilarna flockas på de tre ställplatserna, det är fler båtar i kanalen än någonsin och bilisterna nästan slåss om parkeringsplatserna, även dom som inte finns…

Så allt är alltså frid och fröjd i denna sommarort?

Svaret är – nja.

Först vill jag påpeka att vi i Elless idrottsförening, där jag är ordförande, vill tacka Mariestads kommun för hjälpen med markarbete både när det gäller utegymmet och multisportarenan. Detta i första hand tack vare förre exploateringschefen Erik Randéns agerande.

Men när det gäller kommunens så kallade satsning i Sjötorp är agerandet lindrigt sagt märkligt. Det anslogs tidigt i våras 1,7 miljoner kronor till nya toaletter, några få ytterligare parkeringsplatser samt sanering och upprustning av den gamla bandybanan.

Vad har hänt? Jo, parkeringsplatserna är klara och sex nya toaletter håller på att byggas vid servicehuset vid gästhamnen. Det är nog gott och väl men svarar det upp till behovet mer centralt? Nej, tyvärr. Men kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) var tydlig vid ett digitalt möte på senvintern, genom att konstatera ”att godta den här lösningen, annars blir det inget alls”.

Det hade nog varit klokare och rent av billigare att köpa in en färdig toalettanläggning, diskutera med kanalbolaget om plats och lägga den där både bilar och människor rör sig mer naturligt. En mobil byggnad hade också varit möjlig att flytta. Eller ta över den 30 år gamla toabyggnaden, en så kallad vägverksmodul, som numera fungerar utmärkt på Grevby motorbana. Sunkig? Tja, allt är ju relativt, men den funkade utmärkt fram till den stängdes i höstas. Och den städades föredömligt av kommunen.

Jag vet att kommunen kommer hävda att platsfrågan är ett problem, att det finns för lite kommunal mark, men den utbyggda toaletten byggs på ofrigrund på kanalbolagets mark. Det hade säkert gott att finna en annan lösning.

Bandybanan ett sorgebarn

Men så till det stora sorgebarnet – bandybanan.

Kommunen köpte bandybanan av Elless för 1,2 miljoner kronor och planerna var att anlägga en ställplats för husbilar. Platsen hade redan använts, utan bygglov, men nu finns 17 platser med bygglov.

Men det står inte en enda husbil där. Orsakerna är flera men hänger samman. Sanitetsfrågan är en del och så länge det inte finns toaletter och duschar finns ingen entreprenör som är villig att ta sig an uppdraget.

Tillfälliga insatser – men inget har hänt

Vad har då kommunen gjort?

Förra våren kom ett arbetslag dit och skyltade upp ställplatserna, installerade eluttag till samtliga och gjorde en provisorisk parkering för personbilar. Men några husbilar sågs aldrig till. P-platsen var det ingen som hittade till. Den tänkte entreprenören upplät istället sin angränsande åker till att låta husbilar stå där.

I år skulle så en ”satsning” göras.

I första etappen revs stängslet runt banan och två små försäljningsbodar revs.

I den andra etappen några veckor senare revs det så kallade speakertornet.

Det var allt. Sen tog tydligen pengarna slut.

Vilket innebär att fortfarande står den gamla scenen kvar där träden börjat växa upp genom scengolvet och den likaledes förfallna toalettvagnen. Området totalt sett är heller ingen munter syn.

Privat aktör fixar det kommunen lovade

Och dessutom; det finns inte pengar till den latrintömning som kommunen lovade skulle bli av vid bandybanan i år. Så var ska husbilsfolket tömma sin skit? Jo, som vanligt på landsbygden tar folket självt hand om saker och ting, vilket innebär att en lokal entreprenör fixar den latrintömning som kommunen skulle ha installerat. Om det funnits pengar kvar.

Och några pengar till en planerad ombyggnad av ett omklädningsrum, för att tillfredsställa det tänkta husbilsfolket gällande toa och duschar, finns heller inte.

Hade det inte varit bättre att anslå si eller så många miljoner och göra en gestaltningsplan för att gå i mål med de tankar som uppenbarligen finns.

Jag vet att alla inte kan få allt, men litet bättre koll på läget och känsla för turistmagneten Sjötorp borde kanske kommunens politiker ha, så att pengar används på rätt sätt.

Håkan Larsson

Sjötorp

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.