Mariehus tidigare vd berättar: ”Det här har blivit ett högre politiskt spel”

Publicerad:
Stefan Rånes, tidigare vd för Mariehus, berättar hur han uppfattade processen då han fick lämna sitt jobb. Foto: Charlotte Ferneman

Mariehus tidigare vd fick sparken från sitt uppdrag.

– Kommunledningen beordrade Mariehus styrelse att avskeda mig, säger Stefan Rånes.

Stefan Rånes anställdes som vd för allmännyttan i Mariestad för tre år sedan.

Uppdraget fick ett dramatiskt slut vid förra veckans (15 juni) ordinarie styrelsemöte. Styrelsen lyfte frågan kring utredningen om Rånes bisysslor som en övrig punkt.

– Mötet ajournerades, jag fick lämna lokalen och när jag kom tillbaka fick jag bara besked om att min anställning upphört. Jag var inte ens förvarnad. I stället fick jag lämna telefon, dator och nycklar.

Mariehus vd får sparken: ”Ett tungt beslut”Mariehus vd under utredning om bisysslor: ”Den måste göras av en oberoende part”

Skälet till avskedet var, enligt ordföranden Göte Andersson, att Stefan Rånes inte anmält sina bisysslor till styrelseordföranden. Efter en utredning från revisionsfirman PWC valde styrelsen att avsluta anställningen.

En annan bild

Stefan Rånes har en annan bild och säger att dåvarande styrelseordföranden Björn Mossberg fick information om bisysslorna under processen när Rånes anställdes 2019. Han ska ha berättat om att han är delägare i ett familjebolag som har en villafastighet samt har en konsultuppdragsfirma. Detta ska ha godkänts av Mossberg.

– Sysslorna var väl kända under rekryteringen och ifrågasattes inte av någon, säger Stefan Rånes och tillägger:

– Men jag var naiv och borde ha begärt ett skriftligt godkännande. Jag litade på min ordförande, dessutom stod uppgifterna i en artikel om mig i tidningen. Alla som ville kunde läsa om det.

”Det var helt ok”

När det, för en dryg månad sedan, blev offentligt att Stefan Rånes och hans fru Martina tillsammans med broderns fastighetsbolag, planerar att bygga radhus på Kapellvägen i Skövde, blev frågan aktuell på nytt.

– Inget hade hänt med bygget, detaljplanen är inte klar och vi har inte sökt bygglov. Men jag gick till ordföranden Göte Andersson och informerade honom om våra planer när de blev kända. Han tyckte att det var helt ok och såg ingen konkurrenssituation eller några problem.

Vid Mariehus AB:s bolagsstämma den 31 maj lät det annorlunda.

– Inför mötet fick jag en fråga av ordföranden om jag kunde skicka mitt anställningsavtal. Dagen innan stämman kom ordföranden och vice ordföranden och meddelade mig att ägaren inte längre hade förtroende för mig. Med det sagt, sade de upp mig och bad mig komma in dagen efter för ett ordnat avslut. Samma eftermiddag meddelade jag min ledningsgrupp att jag var uppsagd och lämnar bolaget nästa dag. Någon dag tidigare hade jag blivit uppringd av kommunledningen som ville att jag skulle lämna skriftliga uppgifter om mina bisysslor.

Stefan Rånes vill inte säga vem som hörde av sig utan konstaterar bara att det var ”kommunledningen”.

– Det här har blivit ett högre politiskt spel. Ledningen körde över Mariehus styrelse. Jag har hela tiden haft styrelsens och de anställdas förtroende och visat upp Mariehus bästa resultat någonsin. Dessutom hade ju Göte Andersson godkänt min bisyssla.

Stämman beslutade om att inte ge Stefan Rånes ansvarsfrihet och en utredning om bisysslorna beställdes.

– Det förslaget kom från ägaren. Jag förstod vad det handlade om, men jag förutsatte att det skett en överlämning av uppgifterna om mina bisysslor.

Försökt påverka

Han säger att kommunledningen tidigare försökt påverka honom så att Mariehus riskerade att göra dåliga affärer.

– Förslagen gällde både köp och försäljningar som skulle riskerat ekonomin vilket skulle försämrat det för våra hyresgäster. Dessutom ville ledningen att Mariehus skulle bryta mot lagen om offentliga upphandlingar, LOU, men det vägrade jag.

Vad handlade det om?

– Det var flera saker men jag vill inte säga vilka.

Den tidigare vd:n säger att han under utredningens gång inte fick någon insyn eller återkoppling. Han drev bolaget som om ingenting hänt, men informerade personalen.

– Jag hörde ingenting från styrelsen, det var tyst från alla både före, under och efter utredningen.

Stefan har nu kontaktat en jurist som kommer att handha ärendet från hans sida.

– Det här är ett avtalsbrott, välrenommerade arbetsrättsjurister kommer att få titta på det här.

Hur påverkar det här dina möjligheter att få jobb i framtiden?

– Jag tror att alla förstår att det här är något annat som ligger bakom. Jag har inte på något sätt misskött mitt arbete, alla säger att jag gjort ett bra arbete.

Fick du under processens gång något förslag om uppgörelse eller liknande?

– Jag fick ingen fråga om en uppgörelse. Jag ställde frågan när jag inte fick ansvarsfrihet men fick inget svar, berättar Stefan Rånes.

”Beklagligt”

Han säger att historien är beklaglig för hela Mariehus och deras personal.

– Personalen är fantastisk. Det märks inte minst vid våra hyresgästenkäter. Alla är positiva.

De senaste åren har Mariehus, under Stefan Rånes ledning, bland annat fyllt upp lägenheterna på kvarteret Eken, fått snurr på projektet med bostäder på Hamngatan, förtätat och byggt om lokaler och lägenheter, sett till att kommunens tidigare lokaler i stadshuset numera är kontor för statens servicecenter och fått nya hyresgäster till Knallenfastigheten.

– Utvecklingen av Mariehus ser bra ut. En organisation är satt, det finns en långsiktig plan med både rot-renoveringar och en förbättrad ekonomi, säger Stefan Rånes.

Artikeltaggar

ArbeteEkonomiMariestadStefan Rånes

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare