Hoppa till huvudinnehållet

Golfklubben bjöd upp till tävling i värmen: ”Tur det blåste”

Publicerad:
Duon Fredrik Karlén och Daniel Persson var med och tävlade under söndagen.
Duon Fredrik Karlén och Daniel Persson var med och tävlade under söndagen. Foto: Charlotte Ferneman

I hettan på Mariestads GK avgjordes under söndagen den återkommande Ica Oxen-tävlingen.

En slagspelstävling där man tävlar i par och slår varannat slag.

– Det har flutit på bra, men det är en lång dag, säger tävlingsledaren Morgan Blomqvist.

Midsommaren drog med sig hettan till Mariestad och under söndagen spelades Ica Oxen-tävlingen på Mariestads GK.

Partävling i två olika klasser, i spelsättet greensome.

– Tävlingen har blivit större för varje år, bortsett från pandemitiden. Men nu hoppas vi att vi kan skjutsa upp det igen. 2019 var det högsta antalet vi hade. Då hade vi 86 lag med, idag är det 69, men det har varit pandemistopp emellan så man har fått böra om lite med allting, säger tävlingsledaren Morgan Blomqvist.

”Väldigt varmt”

Midsommarvärmen har varit en snackis den här helgen, och hettan hängde kvar över söndagen när de 69 golfparen begav sig ut på 18 håls slagspelstävling.

Niklas Ahl hade paraplyet nära till hands, men inte var det tal om att skydda sig mot några regndroppar den här dagen. Snarare ett skydd mot värmen.
Niklas Ahl hade paraplyet nära till hands, men inte var det tal om att skydda sig mot några regndroppar den här dagen. Snarare ett skydd mot värmen. Foto: Charlotte Ferneman

– Ja, det har ju varit väldigt varmt, men starterna har avlöst varandra från 8.00 i morse till 13.20. 44 par i open-klassen och 25 i mixed, säger Morgan och fortsätter:

– Normalt sett kanske man påskyndar en tävling men när det är så här varmt får vi ta det lite försiktigt. Vi kan inte trycka på. Trebollen i slutet hänger inte riktigt på i rygg men de andra bollarna flyter på riktigt bra.

Två olika klasser

I klassen open tävlar man tjej och tjej eller kille och kille, medan man i mixed tävlar en tjej och en kille, och det är spelformen greensome som gäller.

– Först slår man ut båda två innan man byter boll. Jag spelar på min partners boll i andraslaget. Så slår man en gång till och sen väljer man vilken man kör på. Så är det på par 4- och 5-hålen. På par 3 väljer man direkt efter att bollen gått iväg, vilken man vill köra vidare på, säger Morgan.

Totalt 69 par gav sig ut på de 18 hålen under dagen.
Totalt 69 par gav sig ut på de 18 hålen under dagen. Foto: Charlotte Ferneman

Tävlingen arrangeras tillsammans med Ica Oxen och det ligger fina presentkort i potten för de fyra högst placerade paren i varje klass.

Fina extrapriser

Dessutom ett gäng extrapriser, till exempel för den som lägger sig närmast hål, ett pris som gick till Martin Antonsson, som kom så nära som 29 centimeter på sitt utslag på det 14:e hålet.

– Mitt enda bra slag idag, skrattar Martin.

Nja, några fler bra slag blev det allt för Martin och partnern Mats Söder som slutade trea i open-klassen.

– Vi sjabblade lite på första nio hålen, grämer sig Mats.

”Tur det blåser”

– Vi sjabblade bort det både lite här och där, skrattar Anders Sträng, som gick samma boll som Martin och Mats, tillsammans med sin partner Hans Lundin.

Vädret var som sagt en snackis och det var något som trion fick känna på ordentligt.

Martin Antonsson, Mats Söder och Anders Sträng skojade friskt med varandra efter de 18 hålen.
Martin Antonsson, Mats Söder och Anders Sträng skojade friskt med varandra efter de 18 hålen. Foto: Charlotte Ferneman

– Det är tur att det blåser. Hamnar man där det är lite lä är det inte roligt, det är som att vrida på ugnen. säger Mats och får medhåll av Anders:

”Greenerna är sagolika”

– Ja, det är tur att det är lite vind, annars hade det nästan varit otäckt. Men greenerna är sagolika, trots den här värmen, det är ofattbart nästan. De kan ju torka sönder men de är jättefina alltså, säger han.

Open-klassen vanns av Jerker Frick och Viktor Carlén på 46 poäng, före Anders Gustavsson och Niklas Ahl på 44 poäng Martin Antonsson och Mats Söder på 43 poäng.

I mixed vann Ida och Niclas Berzell på 49 poäng före Karin och Thomas Götberg på 47 poäng och Anita och Harald Stenhammar på 42 poäng.

Artikeltaggar

GolfMariestads golfbanaMariestads Golfklubb

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.