Familjen Turgård är kritiska till Mogården: ”Känns verkligen hopplöst”

Hus & hem
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Äldreboendet Mogården i Hova har avdelningar för särskilt boende samt trygghetsboende.
Foto: Owe E Hermansson
Kan gamla och sjuka på särskilda boenden ha dubbelt så höga boendekostnader jämfört med pensionärer som bor i vanliga hyreslägenheter? Ja, säger Hem och hyra som år 2021 granskat hyran på landets äldreboenden och de har ett färskt exempel på äldreboendet Mogården i Hova.

Tidningen Hem och hyra är Hyresgästföreningens medlemstidning. I sitt senaste nummer berättas om Inga och Lars Turgård, syskon i Hova, som reagerat på mammans hyra på äldreboendet Mogården. För ett rum på 35 kvadrat, utan kokmöjlighet, men med toa, dusch, tvättmaskin och torktumlare betalar modern 6 526 kronor i månaden. Inga och Lars anser att hyran är orimligt hög och de får stöd av ”Hem och hyra”.

Boendet drivs som en kooperativ hyresrättsförening, där Riksbyggen är förvaltare. När Hem och hyra bad kommunalrådet Carina Gullberg förklara hyresnivån blev det korta svaret att det är styrelsen som beslutar om hyran.

– Men ingen betalar ju mer än man har råd med. Det finns regler för hur mycket pengar man ska ha kvar när hyra, mat och omvårdnad är betald. Och det är lika, oavsett om man bor i ett kooperativ eller i ett boende som drivs helt av kommunen.

När Gullberg, i mejl till Hem och hyra, utvecklar det hela skriver hon ”Hyrorna utgår ifrån vad det kostar att drifta lokalerna, boendeytor och kontorslokaler. Även satsningar på utemiljön kommer in här. Driftsbudgeten bygger på de kostnader som uppstår vid förvaltningen av fastigheterna i form av kapitalkostnader, underhållskostnader och driftskostnader. Så hyrorna sätt utifrån föreningens kostnader.”

Låg standard

Inga Turgård anser att standarden på mammans boende är väldigt låg, det finns inte ens finns ett kylskåp på rummet där hennes mamma kan ha lite frukt, eller något gott att dricka och liknande. Kaffet får man ta med hemifrån eller be personalen.

Inga Turgård säger vidare till tidningen att hennes önskan är att hennes mamma ska ha det bra på ålderns höst, kunna bjuda på en kopp kaffe och ta emot besök. Men standarden på boendet i Hova är låg och Inga och hennes bror får inte svar på sina frågor till kommunen. ”Det känns verkligen hopplöst”, säger Inga.

Dock visar det sig hyran kan komma att höjas ytterligare. Mogården ska nämligen renoveras och rustas upp till modernare standard. När ”Hem och hyra” frågar om hyran då kommer att höjas efter kommande renovering är svaret från kommunalrådet kort och koncist: ”Självklart”.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.