Hisnande siffrorna bakom festivalen – möt trion som fixar (nästan) allt

I fjärde avsnittet MT:s podd Den sista festivalen gästar tre av Törebodafestivalens drivande krafter.

Gänget kan fixa allt, utom att dricka öl medan festivalen pågår. Serveringsansvarige Håkan Olofsson, alltiallon Sven ”Plex” Pettersson och materialfixaren Sten ”Ludde” Lundell hör till dem som sover minst under festivalen.

– Jag är med överallt och härjar. Nu har jag hand om alla matvagnar och kör artister varje dag, säger ”Plex” i MT:s podd Den sista festivalen.

”Ludde” ser bland annat till att Törebodafestivalen har el, så det skulle märkas om han inte var där.

– Det blir inte många timmars sömn, på sin höjd fyra om man hinner hem, säger ”Ludde”, som blir kvar sist för att laga det som behövs.

– Jag jobbar när alla andra gått hem. De flesta Törebodabor vet vem jag är, den där lille med mäthjulet, för jag går alltid och mäter var elkablarna ska vara.

Sten ”Ludde” Lundell,  Håkan Olofsson och Sven "Plex” Petersson jobbar hårt inför, under och efter festivalen. De har många roliga minnen att prata om och fler lär det bli på den sista.
Sten ”Ludde” Lundell, Håkan Olofsson och Sven "Plex” Petersson jobbar hårt inför, under och efter festivalen. De har många roliga minnen att prata om och fler lär det bli på den sista.

Eldsjälarna har varit engagerade och jobbat ideellt i princip alla festivaler. ”Plex” och Håkan sedan start år 2000, medan ”Ludde” anslöt till gänget 2006.

– Jag kom in som staketvakt när Törebodafestivalen hade dåligt med folk, säger ”Ludde”, som snart fick förfrågan om att göra mer.

Dryckerna går åt snabbt

Dryckerna ansvarar Håkan Olofsson för.

– Det är en del att tänka på, det är inte bara att hälla upp öl och plocka ut så mycket man kan. Men roligt har vi haft, säger Håkan Olofsson.

Jag är med överallt och härjar.
Sven ”Plex” Pettersson

Han avslöjar i podden hur länge en pall öl med 1254 burkar i stora serveringstältet räcker när det är högtryck.

– Det är ganska stor omsättning, tar man bara panten brukar vi fylla två containrar, säger Håkan Olofsson.

2018, när det var riktigt varmt, gick det dessutom åt otroligt mycket vatten. För att det skulle räcka fick han tag på en lastbil och tömde Ica:s centrallager i Göteborg på flaskvatten.

Vi har blivit som en stor familj.
Sten ”Ludde” Lundell

Materialfixaren ”Ludde” berättar i podden om hur mycket elkabel han drar under festivalen och hur mycket staket som går åt. Elmaterialet han beställer mäts i ton. Han har fullt upp.

– Vi fixar allt och hjälps åt. Vi är ett gäng som ordnar det mesta, säger ”Ludde”.

Vilsen bandmedlem

Han och Håkan har fullt upp och de har knappt hunnit se någon artist live. Ett undantag finns, när rockabillyartisten Eva Eastwood krävde ”Ludde” och ingen annan som scenvakt. Anledningen berättar han om i podden.

Under tiden som Beach Boys spelade på Törebodafestivalen 2009 tog sig ”Plex” upp på scenen en stund för att se ut över det gigantiska folkhavet.
Under tiden som Beach Boys spelade på Törebodafestivalen 2009 tog sig ”Plex” upp på scenen en stund för att se ut över det gigantiska folkhavet. Foto: Johan Carlén

”Plex” har mött artister när han kört dem till och från spelningarna, men han har sett få live. Beach Boys var han med en stund på scen och minns den häftiga upplevelsen när han såg det stora publikhavet.

Musiken som hörs i avsnittet

Per Warvlin, reporter på MT, på gitarr

”Ludde” berättar i podden om när de hjälpte en bandmedlem som gått vilse i Töreboda och missade sin buss till hotellet. Då fick bussen vända i Gullspång.

– Det har hänt flera gånger, så man får köra två gånger till Mariestad eller Knistad, flikar ”Plex” in.

Det är mycket jobb, men de har också mycket roligt i arbetet inför, under och efter festivalen.

– Vi har blivit som en stor familj, säger ”Ludde”.

Mariestads-tidningens podd Den sista festivalen hittar du på här samt där poddar finns, exempelvis Spotify.

Törebodaartistens Karl Boëthius råd till alla: ”Var divig”Jimmy Böljas plan för Törebodafestivalen: ”Ska piffa upp en gammal klassiker”De bevarar stjärnornas hemligheter – damtrion backstage om tystnadspliktenMT startar podd – med fokus på Törebodafestivalen: ”Det blir mer ofiltrerat”
Publicerad:

Artikeltaggar

Den sista festivalenMusikTörebodaTörebodafestivalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.