Hoppa till huvudinnehållet

Här är det enkla och annorlunda tricket inför sommarfisket – experten berättar

Publicerad:
Fiske vid hamninloppet intill Marieholmsbron vid Tidan.
Fiske vid hamninloppet intill Marieholmsbron vid Tidan. Foto: Arkivbild

En sommardag kan förgyllas med en stunds fiske vid Tidanutloppet i Mariestads centrum.

Ett perfekt familjenöje för små som stora.

– Släng i lite majs först, sedan kommer det nappa fint, säger Sten-Gunnar Stéenson i Mariestads sportfiskeklubb.

Mariestad är känt för sitt gösfiske och en tradition av norsfiske. Omgivningarna runt Mariestads residens och gångbron är perfekta fiskeplatser för allehanda fisk.

– Det är väldigt lätt att fiska och man behöver inte ha någon båt, säger Sten-Gunnar Stéenson som ser metet i Tidanutloppet som en utmärkt begynnelse för unga fiskare.

Fiskekändisen Sten-Gunnar Stéenson från Mariestad har dragit upp många fiskar, som exempelvis här i Egypten: En nilabborre 53 kilo med längd 148 centimeter. Han delger läsarna lite sommartips inför metet i Tidan.
Fiskekändisen Sten-Gunnar Stéenson från Mariestad har dragit upp många fiskar, som exempelvis här i Egypten: En nilabborre 53 kilo med längd 148 centimeter. Han delger läsarna lite sommartips inför metet i Tidan. Foto: Arkivbild

För metare är perioden från april till september särskilt intressant, eftersom det då vandrar upp stora mängder vitfisk från Vänern.

Barn under 16 år fiskar fritt, men föräldrarna måste däremot lösa ett fiskekort som bland annat kan köpas på turistbyrån och Circle K på Göteborgsvägen.

Gösfiske i Mariestad en kväll i juni.
Gösfiske i Mariestad en kväll i juni. Foto: Arkivbild

Har du några tips för att få en lyckad fiskedag?

– Det är enkelt och kostar inte mycket. Släng i lite majs och ha några majskorn, eller en mask på kroken, då kommer garanterat flötet att hoppa upp och ner.

– Det går att få vitfisk, men även färna, id, gädda och abborre på det sättet, men även tidanöringen och aspen, men de båda sistnämnda arterna ska ovillkorligen återsättas i vattnet, förklarar fiskeexperten.

Gös är en fisk som går att fånga i Tidan inne i Mariestad.
Gös är en fisk som går att fånga i Tidan inne i Mariestad. Foto: Arkivbild

Fiskekort för de vuxna

I ån Tidan simmar de vanligaste vitfiskarna men även färna och id som med fördel kan metas.

Gädda och abborre är vanligast, men även den genuina tidanöringen och aspen (båda arterna skall ovillkorligen återsättas).

Fiskekort Tidans nedre FVO: 150 kr ( årskort) för medlem i fiske klubben Annars 300 kr för icke medlem.

Årskort / Dagkort finns att köpa på Circle K, Göteborgsvägen, 0501-130 33

Artikeltaggar

FiskeMariestadTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.