Hoppa till huvudinnehållet

Fler chefer slutar – nu ska kommunen förbättra imagen

Publicerad:
Mariestads kommun har inlett ett arbete för att bättre visa upp sina goda sidor som arbetsgivare. Foto: Charlotte Ferneman

På ett halvår har Mariestads kommun tappat minst tolv chefer. Nu sätts åtgärder in för att få en stabilare organisation.

– Vi jobbar med kommunens varumärke som arbetsgivare, berättar stabschef Per Garenius.

Åsa Alvner, chef för sektor ledning, Malin Eriksson, administrativ chef, Erik Randén, mark- och exploateringschef, Annica Henrysson, förskolechef. Listan kan kompletteras med mer än en handfull namn och är exempel på chefer som under 2022 sagt upp sig från sin tjänst i Mariestads kommun.

– Naturligtvis funderar vi över varför våra anställda väljer att sluta. Sedan behöver det inte vara så konstigt, det finns naturliga skäl, säger Per Garenius, stabschef och vice kommundirektör.

Per Garenius, stabschef i Mariestads kommun, tycker det är tråkigt att flera chefer valt att lämna sitt uppdrag.
Per Garenius, stabschef i Mariestads kommun, tycker det är tråkigt att flera chefer valt att lämna sitt uppdrag. Foto: Charlotte Ferneman

Karriärsprång eller en vilja att göra något nytt efter flera år hos samma arbetsgivare kan förklara avhoppen, missnöje kan vara en annan orsak. Per Garenius tror att det är en slump att så många på kort tid valt att kliva av.

– Arbetsmarknaden är väldigt het just nu och det är lätt för duktiga människor att få jobb. Det är många som rycker i kompetent arbetskraft.

Oavsett varför är det ändå negativt för en arbetsgivare när många slutar samtidigt.

– Man behöver kontinuitet och stabilitet i en organisation, säger Per Garenius och förklarar att det pågår ett arbete i kommunen med att se över arbetsmiljön.

– Hr-chef Per Johansson leder ett projekt som ska förtydliga kommunens arbetsgivarvarumärke.

Syftet med projektet är att förbättra den bild som anställda och potentiella nya medarbetare har av kommunen som arbetsgivare.

HR-chef Per Johansson leder projektet som innebär att kommunens ska förbättra sitt varumärke som arbetsgivare.
HR-chef Per Johansson leder projektet som innebär att kommunens ska förbättra sitt varumärke som arbetsgivare. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi tycker att vi gör många bra saker, men vi är dåliga på att tala om det, säger hr-chef Per Johansson.

Han påpekar att kommunen överlag har bra arbetsvillkor, har inarbetade rutiner för arbetsmiljöfrågor och introduktion.

Sedan nyår har hr-avdelningen tillsammans med kommunikationsavdelningen i Mariestads kommun undersökt hur man ska jobba mer strukturerat och visa upp de goda exemplen. Man har även fått tips från en extern kommunikatör.

Så fort den nya kommunikationschefen är på plats startar det konkreta arbetet.

– Det handlar om att tydliggöra hur möjligheten till distansarbete och utbildning ser ut, vilka karriärvägar som finns och att förbättra internkommunikationen, berättar Per Johansson.

Kommunal chef har sagt upp sig: ”Det är dags att göra något annat”Ännu en kommunal chef slutar: ”Naturligtvis tråkigt”Erik Randén lämnar kommunen: ”Det är dags att göra något annat”Förskolechefen i kommunen byter Mariestad mot SkövdeFlera chefer i äldreomsorgen hoppar av i protestStort avhopp inom tekniska – flera tjänstemän slutar

Artikeltaggar

ArbeteMariestads kommunMariestads kommunPer GareniusPer Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.