Hoppa till huvudinnehållet

Han blir ny säkerhetschef i Mariestad: ”Man ska känna sig trygg”

Publicerad:
Oskar Sjöberg är kommunens nya säkerhetschef. Han har jobbat lång erfarenhet av att jobba brottsförebyggande, men även kring säkerhetsarbete, efter tolv år hos Polisen.
Oskar Sjöberg är kommunens nya säkerhetschef. Han har jobbat lång erfarenhet av att jobba brottsförebyggande, men även kring säkerhetsarbete, efter tolv år hos Polisen. Foto: Charlotte Ferneman

Polisen Oskar Sjöberg är kommunens nya säkerhetschef. Han ser fram emot att skapa trygghet i sin barndomsstad.

– Det är en spännande tjänst, säger han.

Tjänsten som säkerhetschef i Mariestads kommun är ny och många sökande har intervjuats i jakten på rätt person.

– Vi har ganska stora krav på tjänsten, säkerhetschefen ska arbeta brottsförebyggande, skapa rutiner kring krishantering och jobba med trygghetsfrågor i allmänhet, förklarar kommunens stabschef Per Garenius.

Valet föll på Oskar Sjöberg, i dag områdespolis i Mariestad.

– Han har en gedigen utbildning inom säkerhetsområdet. Jag känner mig väldigt nöjd med rekryteringen, säger Per Garenius.

Jag tycker om att hjälpa människor.
Oskar Sjöberg, blivande säkerhetschef i Mariestads kommun

Själv är Oskar Sjöberg förväntansfull. Efter tolv år inom polisen och tidigare Försvarsmakten byter han till kommunen och en mer offentlig roll.

– Jag blev för polis för att jag tycker om att hjälpa människor. Det jobbet, precis som uppdraget som säkerhetschef, handlar om att skapa trygghet och att hantera situationer som kan uppstå, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid varit intresserad av säkerhetsarbete och har jobbat med det både inom polisen och Försvarsmakten. Det känns spännande att få utveckla det i kommunen. Att jag känner till Mariestad är extra roligt.

Oskar Sjöberg ser fram emot att få vara med och skapa ramarna för säkerhetsarbetet i Mariestad.
Oskar Sjöberg ser fram emot att få vara med och skapa ramarna för säkerhetsarbetet i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

38-årige Oskar Sjöberg är uppväxt i Mariestad, men bor numera med sin familj på en hästgård i grannkommunen Skövde.

Vilka utmaningar ser du i Mariestad?

– Det finns alltid saker att arbeta med, men vi får se var vi ska lägga krutet. Jag vill lära känna kommunen och organisationen först, säger Oskar Sjöberg.

Han beskriver sig själv som en lugn och noggrann person. Som polis har han arbetat mycket brottsförebyggande och har med sig polisens tankesätt samt ett kontaktnät inom branschen.

Vad har du för ambition som säkerhetschef?

– Man ska känna sig trygg i Mariestad, både som invånare och som besökare.

Oskar Sjöberg börjar sitt nya jobb den 1 september.
Oskar Sjöberg börjar sitt nya jobb den 1 september. Foto: Charlotte Ferneman

Det har varit stökigt i stan med ungdomsgäng som slåss, stjäl och förstör – vad kan kommunen göra åt det?

– Jag vill ha ett nära samarbete med polisen och med andra som arbetar med ungdomar. Kontakter är viktiga och att vi gör arbetet tillsammans.

Det har också varit mycket stölder och inbrott, vad tänker du om det?

– Det är sådant vi får titta på vilka åtgärder vi kan göra.

Just nu har Oskar Sjöberg semester. Sedan väntar några veckors jobb som gruppchef för ingripandepolisen i Mariestad innan han börjar sin nya tjänst hos kommunen den 1 september. Lönen blir 60 000 kronor i månaden.

Oskar Sjöberg

Ålder: 38 år

Familj: Sambo, fyra barn och två bonusbarn mellan 3 och 16 år

På fritiden: Det blir mycket hästar, eftersom stora delar av familjen rider. Jag tycker om att träna, mest löpning och styrketräning, och att segla i Vänern, men det är svårt att hinna med.

Kuriosa: Tycker om att lyssna på dansbandsmusik, favoriten är Lasse Stefanz

Artikeltaggar

ArbeteMariestads kommunMariestads kommunPer GareniusPolisenSäkerhetsarbete

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.