Hoppa till huvudinnehållet

I Mariestads skärgård finns en ö för alla: ”Det är bara att välja”

Publicerad:
Brommö är mångas favoritresmål bland Mariestads öar. Här, i Sandvik, får besökaren ofta bada i lugn och ro.
Brommö är mångas favoritresmål bland Mariestads öar. Här, i Sandvik, får besökaren ofta bada i lugn och ro. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Från lättillgängliga Torsö till Djurö mitt i Vänern. I Mariestads skärgård finns flera vackra öar att besöka.

– Vilken man åker till beror på syftet. Det är bara att välja, säger Anna Söderman, näringslivsutvecklare i Mariestads kommun.

På sommaren är det populärt att bege sig ut till de större öarna i skärgården. Torsö, som är störst i Vänern, ligger närmast stan och är en av de mest frekvent besökta. Från centrum tar det cirka en halvtimme att ta sig dit med bil eller buss.

– Torsö är ett smidigt besöksmål eftersom du kan ta dig dit utan att åka båt, säger Anna Söderman och berättar om de fina vandringsleder som lockar både turister och Mariestadsbor.

– Med utgångspunkt Laxhall, som ligger längst västerut, finns flera fina leder. Vissa är kuperade medan andra är enkla och bara går längs grusvägar och stigar. Längden på stråken varierar rejält från någon kilometer till en mil.

I Laxhall finns skärgårdens enda restaurang och maten görs på lokala råvaror. Under varma dagar går det att ta ett dopp vid någon av badplatserna. Hattarevik, Sandvik och Skräddaretorp är några av de hetaste.

Till Torsö går det att ta sig med bil eller buss. Den 940 meter långa Torsöbron förbinder ön med fastlandet.
Till Torsö går det att ta sig med bil eller buss. Den 940 meter långa Torsöbron förbinder ön med fastlandet. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Badvänligt på Brommö

Stränderna som lockar mest finns dock på Brommö, näst störst i skärgården, som ligger strax väster om Torsö. Det är så nära medelhavskänsla vi kommer på dessa breddgrader.

– Brommö är min favorit. Rövarsand är fantastiskt fint om man vill ha en dag på stranden. Men i semestertider är det ofta väldigt mycket folk där. Till den som vill ha en lugnare tillvaro föreslår jag Sandvik där det även går att bada från klippor, säger Anna Söderman.

På Brommö är ingen biltrafik tillåten och du tar dig dit med egen båt eller med färja från Laxhall. Under högsäsong körs flera turer per dag.

Djurrika Djurö

Till den som vill göra en längre utflykt rekommenderas Djurö, den isolerade nationalparken mitt i Vänern. Från Mariestads hamn tar turen ungefär en och en halv timme. Trots sitt avskilda läge är Djurö en populär plats sommartid. Dess frodiga skärgård är fylld av mysiga småkobbar och på huvudön finns vandringsleder i kuperad terräng samt flera natursköna områden. Den rödvita fyren längst uppe i norr är ett landmärke.

– Djurö ett fantastiskt resmål. Avskildheten och stillheten är ständigt närvarande. Jag kan tipsa om att gå till någon av uddarna och titta ut mot horisonten, säger Anna Söderman.

Genom ett rikt djurliv ger Djurö skäl för sitt namn. Där finns dovhjortar som inplanterades under 1900-talet och graciösa rovfåglar som fiskgjuse och havsörn jagar ofta i de fiskrika vattnen.

Till Djurö tar man sig antingen med egen båt eller genom beställda turer. Bland annat Vänertrolling och Mariestads sjöservice erbjuder dagsutflykter.

– Eftersom det är ganska långt dit behöver man vara där minst en dag. De som kan sova i sin båt har alla möjligheter att uppleva ön till fullo utan att stressa.

Den som inte vill åka så långt för att uppleva ett rikt djurliv kan med fördel besöka Dillö som ligger söder om Torsö. Till Dillö går det att ta sig med både bil och båt. Ön tillhör också de fridfullare av de större öarna.

– Nu hoppas vi på en varm och solig sommar där både turister och Mariestadsbor kan njuta av skärgårdslivet, säger Anna Söderman.

Avskilda Djurö är ett populärt besöksmål. Många tar sig dit i egen båt, men ett par företag erbjuder dagsutflykter.
Avskilda Djurö är ett populärt besöksmål. Många tar sig dit i egen båt, men ett par företag erbjuder dagsutflykter. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
På Dillö kan besökaren hitta lugnet.
På Dillö kan besökaren hitta lugnet. Foto: Michael Gustafsson/Arkiv

Artikeltaggar

BrommöDjuröSommarTorsöTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.