Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus för byggplaner vid Lekevi IP – kan bli 50 nya bostäder

Publicerad:
Nordväst om Lekevi IP planeras för ett nytt bostadsområde. Länsstyrelsen hade först betänkligheter när det gäller risken för översvämningar, men ger nu tummen upp efter att kommunen förtydligat hur det ska förebyggas.
Nordväst om Lekevi IP planeras för ett nytt bostadsområde. Länsstyrelsen hade först betänkligheter när det gäller risken för översvämningar, men ger nu tummen upp efter att kommunen förtydligat hur det ska förebyggas. Foto: Jenny Åberg

Länsstyrelsen har svängt när det gäller detaljplanen för det nya bostadsområdet vid Lekevi. Efter kommunens justeringar för att skydda området mot översvämningar får planen i princip grönt ljus.

Kommunen planerar för upp till 50 nya bostäder nordväst om Lekevi idrottsplats. Men när detaljplanen presenterades i början på året ifrågasatte länsstyrelsen hur området skulle påverkas av ett skyfall. Ett krav för att myndigheten skulle godkänna planen av att kommunen utredde följden av stora vattenmängder och hur en översvämning kan undvikas.

Det har kommunen gjort. I den delen är länsstyrelsen nöjd och konstaterar att detaljplanen utifrån nu kända förhållanden kan accepteras. Det innebär att myndigheten inte tänker pröva planen om den antas.

Men det finns några möjliga hinder kvar. Kommunen har ännu inte genomfört en häckfågelinventering i området. Arter som svartvit flugsnappare, grönfink och grönsångare har noterats i området och har de bon där kan det påverkar byggplanerna.

Länsstyrelsen vill också veta om området behöver markavvattnas. I så fall behövs en utredning. Markavvattningen är generellt förbjudet i länet och för att undantag ska kunna göras krävs dispens.

Det nya villakvarteret hamnar väster om Klövervägen.
Det nya villakvarteret hamnar väster om Klövervägen. Foto: Jenny Åberg
Efter kritiken – så ändras nya bostadsområdet vid LekeviVill bygga möteslokal i samband med ansiktslyftet: ”Har ingen yta idag”Byter konstgräset i augustiDetaljplan vid Lekevi: Länsstyrelsen vill utreda översvämningsrisken

Artikeltaggar

DetaljplanerLänsstyrelsenLekeviMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.