Jesper tar tempen på den politiska debatten – har blivit polisanmäld för förtal

Nyheter
PUBLICERAD:
Jesper Ahlin Marceta, ledarskribent för Sala Allehanda, har blivit polisanmäld för förtal efter en ledare om partigruppledaren Mårten Hemström (L).
Foto: Privat/Pressbild
Den tidigare Mariestadsbon Jesper Ahlin Marceta, ledarskribent för Sala Allehanda, har blivit polisanmäld för förtal.
– Det måste finnas utrymme för känslospel och ilskna utrop i den politiska debatten, säger han.

För nästan 20 år sedan lämnade Jesper Ahlin Marceta hemorten Mariestad. Sedan dess har han avlagt en doktorsexamen med fokus på liberalismens filosofi och idéhistoria.

I dag arbetar han bland annat som biträdande politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning och som på djupet-redaktör för Liberal Debatt.

En av de förtroendevalda som Jesper granskar i sin yrkesroll är Mårten Hemström, partigruppledare för Liberalerna i Sala och ledamot i kommunfullmäktige.

Retoriskt knep

I en av sina texter har Jesper påpekat att Hemströms debattstil på Twitter flera gånger gått över gränsen till det smaklösa. Han berättar att Hemström använt sig av det retoriska knepet ”paralipsis”. Det är en stilfigur där någon säger sig inte vilja nämna en viss sak, för att sedan nämna just det.

– När en kvinnlig motpart dök upp introducerade Hemström orden ”hora” och ”fitta” i debatten. Det ligger en underförstådd förolämpning där eftersom han leder in läsarens tankar på en väg som de annars aldrig hade letts in på, säger Jesper Ahlin Marceta.

– Han borde förstå att det ligger en förolämpande aura över hans sätt att uttrycka sig på. Det spelar ingen roll vad hans avsikter var.

Det är efter denna publicering som Mårten Hemström har valt att anmäla Sala Allehandas ledarsida till polisen och Medieombudsmannen (MO).

Vad var din reaktion när du fick vetskap om den polisanmälan som gjorts?

– Jag blev förvånad. Det är konstigt att en förtroendevald väljer att blanda in ordningsmakten i den politiska debatten.

– Det han har anmält mig för är min tolkning av hans debatterande, fortsätter Jesper Ahlin Marceta, som upplever en begränsning i sin yrkesroll.

Har du någon uppfattning om det politiska debattklimatet i Mariestad?

– Mitt intryck av politikerna i Mariestad är ganska gott. Jag följer eventuella större beslut som sker, man har ingen insyn i detaljer.

– Jag tycker det är viktigt att man inte drar sig för att granska våra förtroendevalda, de har ett stort ansvar och det är kommunerna och regionerna som till stor del förvaltar våra skatter.

Jesper Ahlin Marceta menar att det måste finnas utrymme för känslospel och ilskna utrop i den politiska debatten.

– Men systematiska försök att förstöra debatten borde inte tillåtas. Desinformation, att avsiktligt sprida falsk information för att göra skada, är något som samhället behöver utveckla starka normer emot.

Vi närmar oss valet i höst, finns det något särskilt som du håller ögonen på i den politiska debatten?

– Med min bakgrund som forskare inom politisk filosofi är jag intresserad av ideologiska argument. När politiker säger sig stå för en viss ideologi, då tänds mina varningslampor.

Varför då?

– För att politiker ofta inte har så genomtänkta och djuplodade ideologiska positioner.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.