Hoppa till huvudinnehållet

Vägkyrkan visar Harry W Svenssons verk - ”En del besökare återvänder varje år”

Publicerad:
Vägkyrkan i Hjälstad har haft sommarutställningar i 19 år. Pastoratets Jane Bäckman är alltid med och arrangerar.
Vägkyrkan i Hjälstad har haft sommarutställningar i 19 år. Pastoratets Jane Bäckman är alltid med och arrangerar. Foto: Malin Bring

Vid semestertid varje år slår vägkyrkan i Hjälstad upp portarna som ett säkert sommartecken. Arrangemangets beprövade koncept är konstutställning och fika med hembakt tilltugg.

I år visas verk av den produktive lokale konstnären Harry W Svensson.

Hjälstads kyrka äger tre verk av bildhuggaren, målaren och grafikern Harry Waldemar Svensson: de massiva ekdörrarna mellan vapenhuset och kyrksalen, ett snidat processionskors och ett måleri i ljusa pastellfärger.

När vägkyrkan öppnar måndag eftermiddag finns betydligt fler verk av konstnären att beskåda. Samtliga har lånats av hans barnbarn Mirja Svensson, som bor i huset i Fägre där hennes morfar levde och arbetade under en stor del av sitt liv.

Verken är utställda framme i kyrkans kor.
Verken är utställda framme i kyrkans kor. Foto: Malin Bring

Mirja Svensson arbetar som diakoniassistent i pastoratet och har villigt lånat ut de verk som vägkyrkan nu ställer ut.

– Hon var direkt med på noterna när vi frågade och hjälpte oss att välja ut ett antal verk som vi tänkte kunde bli passande, säger Jane Bäckman, som ingår i gruppen som håller i vägkyrkoarrangemanget. Till vardags arbetar hon med begravningsverksamhet och fastigheter inom pastoratet.

Mirja talar med hög och låg

Utställningen visar träsniderier, målerier och tuschteckningar av den produktive Harry W Svensson, som flyttade till Fägre 1971 och bodde där till sin död 2006. Harry Svensson arbetade oftast med utsmyckningar för främst kyrkor, kapell och krematorier, men också för andra offentliga lokaler som banker och skolor.

Foto av Harry W Svensson, utlånat av hans barnbarn Mirja Svensson.
Foto av Harry W Svensson, utlånat av hans barnbarn Mirja Svensson. Foto: Privat

Harry W Svensson utbildade sig ursprungligen till inrednings- och möbelarkitekt, men lämnande yrket och sadlade om till bildkonstnär. Han utbildade sig på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och för den dansk-svenske inredningsarkitekten och möbelformgivaren Erik Wörts i Köpenhamn.

Hans motiv bestod ofta av figurer, ansikten och scener från Bibeln, och hans verk återfinns i en lång rad kyrkor i norra Skaraborg och andra delar av södra Sverige. Vägkyrkan har visat några av de egna Harry W Svensson-föremålen under samlingsutställningen ”Kyrkliga ting”, men i år är första gången Hjälstad kyrka koncentrerar sig helt på Fägrekonstnärens verk.

– Vi ville visa hans många olika sidor och har valt ut både träsniderier, målningar och tuschteckningar, säger Jane Bäckman.

Det verk hon själv tycker mest om är en julkrubba, utformad som en snidad trärelief med olika motiv på fram- och baksidan.

Julkrubbans framsida. De färger Harry W Svensson ofta använder i sina träsniderier är blått, gult och orange.
Julkrubbans framsida. De färger Harry W Svensson ofta använder i sina träsniderier är blått, gult och orange. Foto: Malin Bring
Baksidan. Guld är också ofta förekommande på träsniderierna.
Baksidan. Guld är också ofta förekommande på träsniderierna. Foto: Malin Bring

Vägkyrkan sköts av en grupp frivilliga på omkring tio personer, som hjälps åt att baka fikabrödet, vakta kyrkan och svara på besökarnas frågor. Omkring 300 personer brukar hinna besöka utställningen under de två veckor den har öppet.

– Jag tycker det är roligt med alla möten. Folk kommer hit av alla möjliga anledningar; en del är intresserade av kulturarvet, andra letar efter släktingar som kan ligga begravda här och många vill förstås titta på konst. Vi har en äldre dam som har kommit varje år; numera kommer hon med hjälp av Färdtjänst, säger Jane Bäckman.

– Vi tror att Harrys verk kommer att dra mycket folk den här sommaren. Han är välkänd och väldigt omtyckt här i trakterna.

Artikeltaggar

KonstTöreboda kommunTöreboda pastorat

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.