Hoppa till huvudinnehållet

Emma Molin om debuten som regissör – störtförälskad i Göta Kanal: ”Som en dröm”

Publicerad:
Emma Molin (i mitten) blev väldigt förtjust i Göta Kanal och dess omgivning. Regissören var på plats i såväl Sjötorp som Hajstorp och Norrqvarn.
Emma Molin (i mitten) blev väldigt förtjust i Göta Kanal och dess omgivning. Regissören var på plats i såväl Sjötorp som Hajstorp och Norrqvarn. Foto: Anders Birkeland

Förra sommaren var Emma Molin på plats vid Göta Kanal för inspelningen av den nya filmen med samma namn.

Under tiden blev hon kär i den vackra naturen.

– Det är otroligt vackert vid Göta Kanal. Det hoppas jag att vi även fick med i filmen, säger regissören.

På fredag är det premiär för den fjärde filmen i Göta Kanal-serien. I uppföljaren Vinna eller försvinna bestämmer sig huvudkaraktärerna Petra, som spelas av Eva Röse, och Arvid, som gestaltas av Per Andersson, för att skiljas. För att avgöra hur de ska dela huset och varvet kör de ett race på kanalen.

– Det är ett bodelningsrace, säger Emma Molin.

Skådespelerskan är känd från humorgruppen Grotesco, men har även medverkat i tv-program som På spåret och Bäst i test. Hon har dessutom varit programledare för både Grammisgalan och Guldbaggegalan. Göta Kanal 4 är Emma Molins första film som regissör.

– Både jag och Rickard (Ulvshammar, manusförfattare) tyckte att det var spännande att göra en bred och folklig film. Det kändes som ett tryggt sammanhang för mig att göra regissörsdebut, det fanns mycket erfarenhet från de tidigare filmerna och en tydlig ram.

Uppdraget beskriver hon både som lärorikt och roligt.

Eva Röse spelar huvudkaraktären Petra Andersson i den tredje uppföljaren i Göta Kanal-serien.
Eva Röse spelar huvudkaraktären Petra Andersson i den tredje uppföljaren i Göta Kanal-serien. Foto: Anders Birkeland

– Jag har haft ett dreamteam av skådespelare med mig. Det var som en dröm att få jobba med de här otroligt bussiga, generösa och folkkära skådespelarna, säger Emma Molin.

Systrarna Stark skrev musik till nya Göta kanalfilmen: ”Legat i byrålådan länge”

”Magisk plats”

Hon berättar också att rollen som regissör inneburit en del utmaningar.

– Jag tror att det tekniska har varit svårast: Båtar som inte ligger still, som sjunker. Himlen som plötsligt öppnar sig och slussarna. Det är en ganska tekniskt avancerad film.

Göta Kanal 4 spelades in under förra sommaren. Produktionen besökte då bland annat annat Sjötorp, Norrqvarn, Lanthöjden och Hajstorp.

– Det är fantastiska trakter, jag blev störtförälskad. Det är en sträcka mellan Norrqvarn och Hajstorp som är så fantastiskt vacker, säger Emma Molin.

Tillsammans med fotografen paddlade hon i området i samband med att de letade inspelningsplatser.

Emma Molin tyckte att det tekniska var det svåraste med filmen. Det var båtar som skulle fastna i slussar och båtar som skulle mosas.
Emma Molin tyckte att det tekniska var det svåraste med filmen. Det var båtar som skulle fastna i slussar och båtar som skulle mosas. Foto: Anders Birkeland

– Men även om man ställer sig på bilvägen en bit ifrån, då ser man inte kanalen, utan helt plötsligt smyger det upp en båt i det här platta landskapet. Det är en magisk plats, jag älskar den, utbrister regissören.

Det var fler i teamet som föll för omgivningen kring den västra delen av kanalen. Filmracet utspelar sig mellan Läckö slott och Motala.

– Vår regiassistent bor i Los Angeles till vardags, men är från Sverige. Han sladdade in från LA och landade i Sjötorp. De första dagarna sa han ”Vad har jag gjort, varför har jag lämnat det här? Det finns inte någon annanstans i världen”, berättar Emma Molin.

Ny upplevelse

Innan inspelningen var regissörens relation till Sveriges blå band relativt liten.

– Själva kanalen var en ganska ny och härlig bekantskap för mig. Jag har besökt den litegrand, men att åka på den var en helt ny upplevelse. Jag har lärt mig hur slussningen går till, säger hon.

Förhoppningen var att göra en rolig film, det tycker regissören att hon lyckats med.
Förhoppningen var att göra en rolig film, det tycker regissören att hon lyckats med. Foto: Anders Birkeland

Trots fascination över den vackra naturen har inte Göta Kanal lyckats omvandla Emma Molin.

– Jag är inte någon båtmänniska och kommer nog inte att bli det heller. Innan jag började med filmen sa folk till mig att jag kommer vilja köpa en båt efter, men nej. Ett tag kände jag att jag aldrig ville se en båt igen för att de är så svåra att ha att göra med.

Ville göra en rolig film

Samtliga filmer i Göta Kanal-serien har haft olika regissörer. För Emma Molin har det varit viktigt att följa i tidigare filmer spår samtidigt som hon velat göra sin egen grej.

– Vi har tittat väldigt mycket på den första filmen och inspirerats av den. Det klart att man vill sätta sin egen prägel, framförallt har vi satt vår egen humorprägel. Det är ganska verbal humor vill jag påstå.

Hon fortsätter:

– Det är jättesvårt att förhålla sig till folks förväntningar. Vi hade hela tiden siktet på att göra en rolig film och det tycker jag att vi har lyckats med.

Björn Kjellman som slussvakt.
Björn Kjellman som slussvakt. Foto: Anders Birkeland

Artikeltaggar

Göta kanalHajstorpNöje/KulturSjötorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.