Skön musik från Karlsholme folkpark – allsången kommer tillbaka

Publicerad:
Den intet ont anande publiken sjöng och klappade händerna på årets sista allsång i parken på Karlsholme sommaren 2019. Det kom att bli den sista på tre år, men det visste ingen då. Foto: Klara Malmén

Karlsholme fylls med sång och dans i augusti. För musiken står allsångsledare Torbjörn Forsell med gäster och orkester. För ljuv stämma står Mariestadsborna själva.

Allsång på jubileumsteatern på Karlsholme folkpark är åter. Efter pandemiuppehåll, så när som på ett julevenemang i vintras, har det dröjt tre år sedan sist. 2018 och 2019 blev initiativet med allsång varmt bemöt. Omkring 900 besökte senast, detta åt hoppas arrangören, folkparksstyrelsen, på det dubbla.

Lokala inslag

Leder allsången gör Torbjörn Forsell tillsammans med orkester. Det utlovas en uppsjö av välkända klassiska allsångslåtar blandat med gamla klassiker. Det utlovas en och annan låt av Evert Taube och inslag av lokala musiker.

– Vi har en stor variation på artister, från dragspel och rock till trubadurer och kyrkomusiker. Gästar gör även en grupp från Ankaret, kommunens dagliga verksamhet. Det gör bredden på det hela, alla kan göra musik, säger Torbjörn Forsell.

Teknikens framgång gör entré till sommarens allsång. Det blir inte längre några sånghäften som delas ut. Istället kommer låttexterna att visas på skärm från scenen.

– Alla är välkomna och alla kan sjunga. Det går fint att komma dit för att umgås, vi vill skapa trivsel. Det finns gott om plats att ta sig en sväng om. Är man sugen på att själv inta scen med sång eller dans så löser vi det också, säger Torbjörn Forsell.

Torbjörn Forsell och folkparksstyrelsen bjuder åter in till allsång på jubileumsteatern på Karlsholme. Varmt välkomna den 2, 6 och 30 augusti hälsar arrangörerna.
Torbjörn Forsell och folkparksstyrelsen bjuder åter in till allsång på jubileumsteatern på Karlsholme. Varmt välkomna den 2, 6 och 30 augusti hälsar arrangörerna. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Tar ton

För musiken det första tillfället står bland annat ett känt inslag. Stefan Gustafsson, 61 från Segerstad utanför Ullervad, har varit med på varje allsång på Karlsholme inklusive den i julas. Han är en körsångare och sjunger i kören Candellight, men också i Helenakyrkan i Skövde och i Mariestads domkyrka emellanåt. Han sjunger barriton, en stämma mellan bas och tenor. Hans uppträdanden till vardags sker främst på begravningar, och de lugna önskelåtarna från det tar han med sig till allsången.

– Det speglar mig, det jag har lagt förslag på är låtar som alltid är mycket uppskattade och som passar i andra sammanhang också. En av de tilltänkta låtarna är ”like a bridge over troubled water”, ”som en bro över mörka vatten”, av Simon and Garfunkel, säger Stefan Gustafsson.

Trots van musikant och med många framträdanden i ryggen så är det fortsatt nervöst inför ett framträdande. Med åren har Stefan lärt sig att hantera nerverna.

– Det finns alltid en anspänning. Jag undrar om rösten ska hålla och om allt runtomkring ska fungera. Vanligtvis ackompanjeras jag av pianist eller organist, nu blir det nytt med en orkester och det känns spännande, säger Stefan Gustafsson.

Stefan Gustafsson, körsångare, bjuder på favoritlåtar då han gästar allsången.
Stefan Gustafsson, körsångare, bjuder på favoritlåtar då han gästar allsången. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Artikeltaggar

AllsångKarlsholmeNöje/KulturTorbjörn Forsell

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare