Hoppa till huvudinnehållet

IFK rustar upp för strid: ”Vill överraska motståndarna”

Publicerad:
IFK Mariestads tränare Henrik Josefsson har haft en del att tänka på efter en svag vårsäsong. (ARKIV) Foto: Erik Wallskog

En stark start på säsongen med tio poäng på tolv möjliga. Sen blev det inte mycket mer för IFK Mariestad, som avslutade vårsäsongen på en tionde plats.

Trots det är tränaren Henrik Josefsson positiv inför hösten.

– Chanserna för att hålla oss kvar är goda. Vi håller för division tre, säger han.

Att det har varit en höjdarsäsong för IFK kan nog ingen påstå. Deras första fyra matcher var förvisso riktigt starka, men på de tio som följde lyckades de bara kamma hem två poäng.

– Det har varit mycket stolpe ut, sen kom det skador och sjukdomar. Det har varit mycket tillfälligheter i matcherna, det är bara två eller tre matcher där vi inte har varit nära att ta poäng, säger tränaren Henrik Josefsson.

”Det har varit mycket stolpe ut”, säger Henrik Josefsson om IFK:s säsong. (ARKIV)
”Det har varit mycket stolpe ut”, säger Henrik Josefsson om IFK:s säsong. (ARKIV) Foto: Erik Wallskog

Men på grund av just den starka starten ligger de ändå precis under nedflyttningsstrecket och startar höstsäsongen med att möta bottenkonkurrenterna.

– I det läget vi är i är det viktigt att vinna rätt matcher. Just matcherna mot dem runt omkring oss i början blir viktiga och vi har alla möjligheter att ta poäng mot dem, säger Henrik.

Förberedelser

För att förbereda sig för den tuffa och viktiga höstsäsongen började IFK träna redan under torsdagskvällen, trots att deras första match i division tre inte är förrän den 14:e augusti.

Innan det ska de även få in en träningsmatch redan nästa tisdag. Det blir mot Götene IF, som ligger på första plats i division fyra.

IFK Kommer att möta Götene IF i en träningsmatch den 2:a augusti. Götene har gått bra i division fyra och ligger först i tabellen. (ARKIV)
IFK Kommer att möta Götene IF i en träningsmatch den 2:a augusti. Götene har gått bra i division fyra och ligger först i tabellen. (ARKIV) Foto: Anton Gustavsson

– Vi vill komma upp i matchtempo och testa lite småsaker att skruva på och överraska med. Jag tror att Götene blir en bra motståndare, de har gått väldigt starkt i år, säger Henrik.

Läget i truppen

När det kommer till truppen är läget inte helt klart än. Allt som är klart är att Markus Bolin, Alfred Elofsson, Erik Borg Gröndin och Johan Freij kommer lämna under hösten.

– Vi kommer tappa fyra spelare, några ska till lumpen och någon ska plugga. Vi vill så klart fylla på lite med juniorer då, men även någon senior för att behålla kvalité på träningarna. Vi har funderat lite, men jag kan inte säga så mycket mer om det. Vi får se om det klarnar i veckan, berättar Henrik.

Det ser ut att bli lite tapp i truppen, men förhoppningen är att få in några ersättare. (ARKIV)
Det ser ut att bli lite tapp i truppen, men förhoppningen är att få in några ersättare. (ARKIV) Foto: Peter Gustafsson

Enligt Henrik är det ett par saker som blir nyckeln till att hålla sig kvar; det kollektiva spelet och anfallet.

– Vi har inte skapat så mycket, då är det svårt att vinna matcher. Vi behöver lyfta lagspelet och löpa mycket för varandra, både defensivt och offensivt.

Den 14:e augusti börjar seriespelet för IFK, när de tar emot Skoftebyns IF på Lekevi.

Artikeltaggar

FotbollHenrik JosefssonIFK Mariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.