Hoppa till huvudinnehållet

Nu måste Östersjön räddas

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Visst händer det oss alla någon gång under jordevandringen att vi känner sorg, vånda, ilska och missmod inför skeenden som vi tycker är hotande, kanske rent av farliga. Det råder i vår tid ingen brist på medias dagliga budskap! Att det definitivt inte står rätt till i vår värld präglar nyhetsflödet. Villrådigt ser vi oss omkring och kan knappast känna annat än sorg, oro och rädsla inför framtiden.

Nu förhåller det sig på det viset att allt måste ha sin tid. Detta får dock inte mynna ut i just missmod, hopplöshet och destruktiv syn på de möjligheter vi har att delta i kampen för fred och frihet. Det gagnar till intet att gnälla, kasta yxan i sjön eller på andra sätt resignerat åse fördärvelsen som just nu tynger våra sinnen. Bekymren finns inom alla områden. Vilsenheten och frågetecknen hopar sig!

Problem, av kanske mindre tyngd än de ovan skissade, exponeras för oss som knogar på i vardagen. Jo men visst finns det problem som i allra högsta grad i vår vardag hemmavid pockar på att lösas. Ta vår närmiljö som hotar att förgiftas, sprida sjukdomar och annat elände bara för att jag och du slarvar med en så enkel sak som sophanteringen hemmavid. Om vi fortsätter det besinningslösa beteendet att hiva exempelvis hushållssoporna osorterade med destination avfallsanläggningen. I sämsta fall stöter vi allt oftare på sprängfyllda plastkassar med allsköns bråte som på sikt hotar både skog, stränder, vatten och luften som vi andas.

Alldeles nyss basunerade Expressen ut budskapet om hur det står till med Östersjön! Utan att på något sätt låta min krönika propagera för någon politisk inriktning. Dock, jag dristar mig till att citera Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi, som i nämnda stockholmsblad hävdar följande: ”Östersjön är ett hav som står närmast en total kollaps av alla hav på jorden. Den industriella utfiskningen måste få ett omedelbart och absolut stopp. Annars är det för sent”.

Det finns absolut anledning att vi, var och en, stannar upp ett tag och ser över våra konsumtionsvanor, och noggrant sorterar förpackningsmaterial och köksavfall. Detta är lika självklart som absolut krav. Det finns kanske en risk att just miljöfrågorna taggats till de absolut viktigaste frågorna vi måste hantera. Ta en stund och tänk på att det är vi som lever här och nu som har ansvaret för att kommande generationers möjlighet att andas frisk luft, njuta drickbart rent vatten och till detta få se vårar grönska och sommarhagar blomma. Det är kommande generationer som måste få möjligheten att lev sina liv i en restaurerad värld, den värld som vi snart sagt har gjort omöjlig att leva i!

Olle Karlsson

.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur