Hoppa till huvudinnehållet

Omtyckta öar lockar turister – MT tog en tur till Torsö och Brommösund

Publicerad:
Redan en halvtimme innan avgång har det bildats en lång kö till färjan. Besökarna väntar med spänning på äventyren och naturen som ligger dem runt hörnet.
Redan en halvtimme innan avgång har det bildats en lång kö till färjan. Besökarna väntar med spänning på äventyren och naturen som ligger dem runt hörnet. Foto: Karin Viola Eriksson

Torsö och Brommö är ett semesterparadis för den som vill uppleva Vänerns skärgård. Att cykla, bada, fika och gå på restaurang står på dagordningarna för turisterna på Laxhall.

Kön ringlar sig lång ner mot Brommösund. Snart går dagens andra färja från Torsö till Brommö. Några Brommöbor är det som ska med över, men främst är det turister som ska upptäcka ön över dagen. Längst fram vid bommen står ett kompisgäng från Mariestad och Skövde.

– Vi ska åka över till ön över dagen och umgås. Planen är att grilla och bada. Om förutsättningarna är rätt så ska vi försöka ta oss ut till någon av de mindre skärgårdsöarna, Hovden möjligtvis, säger Göras Ås, som agerar reseledare för sina kamrater.

Tidigt ute hänger kompisgänget på låset. De har planerat en härlig dag på Brommö. Semestra går bra även på hemort menar de.
Tidigt ute hänger kompisgänget på låset. De har planerat en härlig dag på Brommö. Semestra går bra även på hemort menar de. Foto: Karin Viola Eriksson

Besökare som har åkt desto längre är familjerna Rauner och Caf. De har tagit husbilen från Österrike för en veckas semester i Sverige.

Delar av familjen Rauner och broder Caf. De är ett av flera turistande sällskap från utlandet.
Delar av familjen Rauner och broder Caf. De är ett av flera turistande sällskap från utlandet. Foto: Karin Viola Eriksson

– Vi kollade kartan och det här området såg trevligt ut. Min man och jag brukar åka på cykelsemestrar med vår son, den här gången fick jag även med mig min bror, säger fru Rauner.

Svensk turism blomstrade under pandemitiderna. Nu märks en viss nedgång.

– Det har inte varit fullt lika mycket passagerare på turerna i år som det var förra året, trots att vi får fler turister från andra länder igen. 2021 skulle alla semestra på hemmaplan, nu kanske några har återgått till att turista utomlands istället, säger färjkarlen Klas-Johan Abrahamsson.

Färjkarlen Klas-Johan Abrahamsson styr upp kön och ser till att alla kommer på tryggt och säkert.
Färjkarlen Klas-Johan Abrahamsson styr upp kön och ser till att alla kommer på tryggt och säkert. Foto: Karin Viola Eriksson

Laxhall

I oktober började Fredrik Paulin som ansvarig på Laxhalls hamnkrog och konferens. Sommaren är restaurangens högtid och det är ständigt liv och rörelse. I köket förbereds maten inför kvällens servering. Några stannar till för att köpa glass att äta på bryggan, andra för att ta sig en lunch.

Gäster och resturangbesökare leds genom rader av blomster och perenner in till receptionen.
Gäster och resturangbesökare leds genom rader av blomster och perenner in till receptionen. Foto: Karin Viola Eriksson

– Vi växer så det knakar! Det är full fart här på anläggningen. Vi kan med spänning presentera flera nyheter för i år. Vi planerar provningar av öl, vin och ostar till hösten, vi blir festlokal för ett bröllop och så håller vi på att starta ett eget microbryggeri, säger Fredrik Paulin.

Fredrik Paulin är exalterad att han får förena sin passion för ölbryggande med sitt arbete som ansvarig på Laxhall.
Fredrik Paulin är exalterad att han får förena sin passion för ölbryggande med sitt arbete som ansvarig på Laxhall. Foto: Karin Viola Eriksson

Restaurangen ger jobbtillfällen till flertalet Torsöbor. En av dem är Wilhelm Olsson, 18 år, från Torsö som jobbar som servitör. Han jobbar sin andra sommar på Laxhall och trivs bra med det.

– Jag sökte jobbet här förra året eftersom att det var nära och jag ännu inte hade körkort. Jag blev kvar en andra sommar efter som att jag trivs, och kanske blir det även en tredje när jag gjort klart lumpen. Det som gör att jag trivs är variationen, att jag får göra alla möjliga uppgifter. Allt från att servera och duka till att städa och sköta om blommorna, säger Wilhelm Olsson

Wilhelm Olsson är en av flera unga som jobbar på restaurangen sommartid.
Wilhelm Olsson är en av flera unga som jobbar på restaurangen sommartid. Foto: Karin Viola Eriksson

Artikeltaggar

BrommösundFärjetrafikFritid och livsstilLaxhallTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.