Hoppa till huvudinnehållet

Stort drag till stämman: ”Runtom i parken hörs melodier”

Publicerad:
Flera hundra till musiken likasinnade samlades för att hylla sitt intresse. Kärt barn har många namn, några av dem är ackordeon, handklaver och dragharmonika.
Flera hundra till musiken likasinnade samlades för att hylla sitt intresse. Kärt barn har många namn, några av dem är ackordeon, handklaver och dragharmonika. Foto: Karin Viola Eriksson

Musikstämman drog spelemän från hela södra delen av landet. Stämningen är gemytlig och humöret muntert då musikanter från landet åter samlades i Mariestad för dragspelsstämma i dagarna tre.

Vid de mångtaliga uppträdanden på jubileumsteaterns scen fylls lokalerna. Med omkring 125 personer i publiken turas flera dragspelsgäng om att framträda. Musik av lokala dragspelssällskap varvas med långväga musikanter. Publiken applåderar och humöret är på topp. Det längtas redan efter nästa års sammanträde.

Musikaliskt

För evenemanget står Dragspelets vänner, en lokal grupp om 120 medlemmar som alla delar intresset för dragharmonikan. Ansluter gör även pianister, trummisar och en och annan gitarrist. Ansvarar för de många gästernas trivsel, att schemat följs och att tekniken fungerar gör föreningens ordförande Lennart Bäckman.

Lennart Bäckman och föreningen Dragspelets vänner är glada åt den stora tillströmningen av musikanter och besökare till dragspelstämman 28-30 juli.
Lennart Bäckman och föreningen Dragspelets vänner är glada åt den stora tillströmningen av musikanter och besökare till dragspelstämman 28-30 juli. Foto: Karin Viola Eriksson

– Det är allspel utomhus, spelningar med inbjudna grupper och det spelas på torget. Det bjuds upp till dans till uppträdandena och runtom i parken hörs melodier från spontana sammanträder vänner emellan, säger Lennart Bäckman.

Uppskattat

Ett 80-tal ekipage har ställt upp på Karlsholme folkpark. Bland husbilar och husvagnar träffas gamla bekanta och delar minnen. Runtomkring på campingområdet hörs ständigt tonerna av dragspel och skratt.

Ove och Gunilla Hjort från Hällingsjö och Jan-Erik Friberg från Göteborg spelade en kär låt av Evert Taube, Calle Schewens vals. Karlarna stod för musiken och Gunilla och parets hund Morris stämde upp till sång.
Ove och Gunilla Hjort från Hällingsjö och Jan-Erik Friberg från Göteborg spelade en kär låt av Evert Taube, Calle Schewens vals. Karlarna stod för musiken och Gunilla och parets hund Morris stämde upp till sång. Foto: Karin Viola Eriksson

– Det blir inte så mycket sömn de här dagarna, det är fullt upp. Vi får positiv respons och alla verkar glada och nöjda, det gör det värt det, säger Lennart Bäckman.

Evenemanget är en uppföljare till succén som arrangerades 2018. Pandemin satte stopp för evenemanget under flera år. 2023 planeras det redan en till stämma, och deltagarna är förväntansfulla.

Henrik Tärnfors, 45 år från Karlstad, gladdes åt att samlas till stämma. – Vädret är fint, man träffar gamla vänner och man skapar flera nya. Jag började spela durspel, ett till formatet mindre dragspel, för 30 år sedan och lärde mig även dragpel med tiden, säger Henrik Tärnfors.
Henrik Tärnfors, 45 år från Karlstad, gladdes åt att samlas till stämma. – Vädret är fint, man träffar gamla vänner och man skapar flera nya. Jag började spela durspel, ett till formatet mindre dragspel, för 30 år sedan och lärde mig även dragpel med tiden, säger Henrik Tärnfors. Foto: Karin Viola Eriksson
Foto: Karin Viola Eriksson

Artikeltaggar

DragspelDragspelets vännerMariestadNöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.