Volvos nya fabrik ska ligga i Mariestad: ”Det är helt fantastiskt”

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Här, vid det kommande industriområdet Korstorp, ska Volvo lastvagnar utveckla och producera batterier för tunga fordon.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Volvokoncernen ska utveckla och producera batterier för tunga fordon i industriområdet Korstorp utanför Mariestad.

Mariestads kommun har de senaste åren förberett för en stor industrietablering vid Korstorp som ligger strax öster om E20, utmed vägen till Töreboda.

Vilken etablering det handlar om har varit en väl förborgad hemlighet, men under onsdagsmorgonen blev det offentligt att det är Volvokoncernen som ska starta verksamhet för tillverkning av batterier för tunga fordon vid Korstorp.

För Mariestads del är etableringen ett stort lyft. Det är ännu inte offentligt hur många arbetstillfällen det handlar om eller hur stor och omfattande investeringen är.

Kampen om etableringen har varit tuff. Från början var 17 platser i totalt elva länder med i dragkampen. Under Almedalsveckan fick Johan Abrahamsson och kommunens utvecklingschef Jonas Johansson det positiva beskedet från Volvo.

– Det är helt fantastiskt, inte bara för Mariestad utan för hela Skaraborg och regionen! Det är en historisk satsning som kommer att ske i Mariestad, vilket kommer att trygga framtidens arbetstillfällen. Nu får vi belöningen för vårt långsiktiga arbete med att marknadsföra Mariestad nationellt och internationellt med vårt fina geografiska läge, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) i ett pressmeddelande.

Jens Holtinger, global chef för Volvos lastbilsproduktion, säger att battericellerna ska användas till bland annat elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor.

– Det känns roligt och stimulerande att vi tagit detta steg på vägen mot en storskalig produktion av battericeller i Mariestad, säger Jens Holtinger i pressmeddelandet.

Volvokoncernens chef och vd Martin Lundstedt, som har rötterna i Mariestad, säger att ambitionen är att 35 procent av produkterna som koncernen säljer 2030 ska vara elektriska.

– Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi. Det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system, säger Martin Lundstedt i ett pressmeddelande.

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt, som har rötterna i Mariestad.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

140 hektar

Området Korstorp är 140 hektar stort och just nu pågår den kommunala processen med en detaljplan. Förslaget, som ännu inte är godkänt, tillåter farlig verksamhet som kräver stora skyddsavstånd.

Fler uppgifter kommer att presenteras vid en presskonferens i stadshuset under förmiddagen.

Texten kan uppdateras.

Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, under Almedalsveckan.
Foto: Tommy Fondelius
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.