Historien spelar roll när ny industri planeras

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den planerade batterifabriken i Mariestad påminner om att det är dags att växla upp politiken för Sverige utanför storstadsområdena.

Mariestad får Volvokoncernens nya batterifabrik. Miljarder i investeringar och runt 3000 nya jobb innebär ett fantastiskt lyft inte bara för Skaraborgs län utan för hela Västsverige. Många politiker klappar sig på axeln för att ha satt Mariestad på kartan. Men många av de politiska beslut vi bör vara tacksamma för ligger långt tillbaka i historien.

När Jens Holtinger, global chef för Volvos lastbilsproduktion, intervjuas i Sveriges Radio betonar han den regionala historiens betydelse för etableringen. Holtinger beskriver Skaraborg som ett historiskt industriellt nav med lång tradition av industriell kompetens (SR 3/8).

Borta är alltså den tid när produktion sågs som något som enkelt kunde flyttas runt i världen. Idag finns en insikt om att industri också handlar om en kultur som vuxit fram på vissa platser. Man behöver bara titta på Tyskland och deras Mittelstand för att se hur global konkurrenskraft i grunden på lokal tradition.

Sådana lokala industrikulturer finns runt om i Sverige. Det är inte bara Skaraborg som fått se nyetableringar senaste tiden. Det pågår en slags revansch för Landsbygds- och Småstadssverige. Det är inte bara i de tre storstadsregionerna som välfärd skapas och framtid finns. Ser politikerna vad som sker ute i landet?

Anders G Johansson, som är ett av Skaraborgsmoderaternas toppnamn på riksdagslistan, skriver på Facebook att beskedet om batterifabriken understryker att infrastrukturen i Västsverige måste förstärkas.

Om det måste man hålla med. En resenär från till exempel Tyskland som åker E20:an mellan Göteborg och Mariestad skulle nog ha svårt att tro att den befann sig i ett industrikluster. Visst, E20:an har förstärkts på flera viktiga sträckor. Men några delsträckor är fortfarande klassisk landsväg med mötande trafik. Även de sträckor som är utbyggda till motorväg har i regel bara tre filer, vilket skapar problem då E20:an samtidigt är Sveriges mest använda väg för tung lastbilstrafik. Trycket lär knappast minska med den nya etableringen i Mariestad.

Men det är inte bara de stora vägarna som behöver förbättras. För att personalförsörja fabriken och täcka alla de jobb som uppstår runtomkring behöver tusentals personer pendla till Mariestads kommun. Det kommer innebära större belastning på vägarna upp mot Värmlandsgränsen och ned mot södra Västergötland och Jönköpings län.

Så här ser det ut på många ställen i Sverige nu när det sker en återindustrialisering. Utöver infrastrukturen kommer förstås energiförsörjningen. Det är ironiskt att en batterifabrik som ska hjälpa till med omställningen till ett mer eldrivet samhälle ligger i ett område som mycket väl kan få elransonering i vinter. För att låna ett uttryck från brittisk politik och den avgående premiärministern Boris Johnson behöver svenska politiker ”växla upp” för att bättre möta behoven utanför storstäderna.

Mathias Bred

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.