Hoppa till huvudinnehållet

Familjen Gustafson i Töreboda drabbades av extremvädret: ”Väldigt otäckt”

Publicerad:
Fanny Gustafson och hennes pappa Karl-Johan fick se ladugården rasa samman under torsdagens oväder.
Fanny Gustafson och hennes pappa Karl-Johan fick se ladugården rasa samman under torsdagens oväder. Foto: Johan Eklöf

Dagen efter extremvädret i Töreboda försöker chockade bybor att förstå vad som hände. Karl-Johan Gustafson och hans familj drabbades av materiella skador för över en halv miljon kronor.

– Jag är tacksam över att både djur och människor klarade sig, säger han.

Scenerna i Töreboda under fredagsmorgonen påminde om en postapokalyptisk värld. Tak, trädgrenar och bråte låg utspridda överallt och bybornas samtalsämne handlade om torsdagskvällens oväder. Karl-Johan Gustafson och hans dotter Fanny var hemma i huset i Borreboda när extremvädret rullade in.

– Vid 19-tiden skulle vi ha kalas för att fira mitt kulturprojekt Kosmos och kaos i Mariestad. Helt plötsligt blev himlen mörk och jag ställde in grejer i växthuset så de inte skulle stå ute när det började att regna, säger Fanny Gustafson.

Sedan brakade ovädret lös. En kvart senare hade ladugården raserats, växthuset krossats, flaggstången brutits itu och Fannys bil demolerats. Lägg därtill att flera träd på gården välte.

– Jag var inne i huset och på grund av det höga ljudet från åskan, regnet och blåsten hörde jag aldrig när grejerna gick i sönder. Men det var väldigt otäckt att vara inne huset, för jag trodde att även det skulle rasa, säger Fanny Gustafson.

Det var väldigt otäckt att vara inne huset, för jag trodde att även det skulle rasa.
Fanny Gustafson
Växthuset krossades och flera odlingar förstördes.
Växthuset krossades och flera odlingar förstördes. Foto: Johan Eklöf

Katterna klarade sig

Huset klarade sig så när som på några takpannor och ett fönster. När vädret blev bättre blickade familjen ut över förödelsen.

– Det kändes overkligt, men jag blev lättad när jag såg att båda våra katter hade klarat sig. Även om vi har fått stora materiella skador så går de trots allt att reparera, säger Karl-Johan Gustafson.

Till att börja med gäller det att röja undan på gården.

– Det tar nog ett par veckor innan det ser normalt ut igen. Ladugården fixar vi med hjälp utifrån. Vi är bra försäkrade så jag hoppas vi får tillbaka allt som förlorats.

Inget ont som inte har något gott med sig. Efter torsdagens händelse har familjen fått stöttning från människor i området.

– Folk bryr sig och vill hjälpa till, säger Karl-Johan Gustafson.

– Folk har aldrig lockats så mycket till Borreboda som nu, säger Fanny Gustafson.

Flaggstånden klövs i två delar och träd föll till marken.
Flaggstånden klövs i två delar och träd föll till marken. Foto: Johan Eklöf
Vyn från ett av köksfönstren avslöjar den totala förödelsen.
Vyn från ett av köksfönstren avslöjar den totala förödelsen. Foto: Johan Eklöf
Katterna Edith (bilden) och Tjechov klarade sig oskadda.
Katterna Edith (bilden) och Tjechov klarade sig oskadda. Foto: Johan Eklöf
Tågtrafiken stoppas efter ovädret – återupptas tisdag nästa veckaOväder orsakade stopp i trafiken – fallna träd på flera håll i Skaraborg

Artikeltaggar

TörebodaVäderVäderfenomen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.