Grön omställning skapar tusentals nya jobb i Skaraborg

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vi vet att vårt beroende av fossila bränslen behöver minskas kraftigt. När vi ställer om vår industri och vår energiproduktion skapar vi nya jobb i hela landet och sänker klimatutsläppen. Det är avgörande att vi har en regering som fortsätter att prioritera en grön omställning. För det är när vi tar på oss ledartröjan som svenska företag fortsätter att satsa och det skapar tusentals nya jobb bara i Skaraborg.

Just nu pågår en global klimatkapplöpning där företag tävlar om att ta fram nya tekniker och produkter som ersätter det fossila. Vi ska se till att de nya jobben som klimatomställningen skapar hamnar i Sverige. Det är länderna i framkant av omställningen som kommer att se högst tillväxt och flest jobb, inte de som fortsätter att vara beroende av fossila bränslen. Socialdemokraternas satsningar har möjliggjort en grön industriell revolution och det är med stor glädje som vi tar emot nyheten om att Volvo väljer att bygga en ny batterifabrik i Mariestad.

För det är nu som vi ska fortsätta att öka takten, inte bromsa och tro att jobben kommer av sig självt. Vi ska satsa på grön teknik, digitalisering och utbildning så att människor kan ta de nya jobben – jobb med svenska löner och kollektivavtal.

Vi socialdemokrater vill att det blir enklare att ställa om oavsett vart i Skaraborg man bor eller vilken inkomst man har. Vi löser inte klimatkrisen genom att skuldbelägga människors behov att ta bilen till affären eller jobbet. Bilen är här för att stanna men ska på sikt bli klimatvänlig, samtidigt som det ska bli enklare att resa med buss och tåg. Detsamma gäller våra tyngre fordon som i allra högst grad fortsatt kommer behövas, och genom ny teknik underlättar vi omställningen.

Vi socialdemokrater tror på den gröna omställningen och vi vet att den skapar tusentals nya jobb för oss i Skaraborg. Det gör att Skaraborg får fler invånare och fler jobb samtidigt som vi räddar planeten. Vi ser med glädje fram emot Volvos nya satsning och de tusentals nya jobben i Skaraborg.

Socialdemokraternas kommunalråd/oppositionsråd i Skaraborg:

Anna-Karin Skatt, Tidaholm

Carina Gullberg, Gullspång

Fredrik Nelander, Vara

Ida Ekeroth Clausson, Mariestad

Ingvor Bergman, Falköping

Johan Ask, Skövde

Jonas Davidsson, Karlsborg

Jonas Sundström, Lidköping

Karin Arvidsson, Töreboda

Pierre Rydén, Hjo

Per-Åke Pettersson, Skara

Peter Andreasson, Essunga

Petter Johansson, Grästorp

Rolf Eriksson, Tibro

Åsa Karlsson, Götene

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.