Hoppa till huvudinnehållet

Katthemmets tak försvann i ovädret: ”Viktigast att katterna klarade sig”

Publicerad:
Lisbeth Johansson är lättad över att katterna klarade sig oskadda efter ovädret.
Lisbeth Johansson är lättad över att katterna klarade sig oskadda efter ovädret. Foto: Johan Eklöf

Bortblåst tak gjorde att vatten regnade in och skrämde katterna. Djurskyddet i Skaraborg, även kallat ”Katthemmet”, i Töreboda fick sin beskärda del av extremvädret.

Flera tak i Töreboda blåste bort under torsdagskvällens oväder. Ett av dem tillhörde Katthemmet vars takdelar lade sig tillrätta på tågrälsen. Det gjorde att vattnet kunde forsa in ostört i lokalerna.

– Vi skyndade dit på kvällen och tog bort vattnet. Det var blött överallt utom hos katterna. Det viktigaste var att de klarade sig oskadda och att fönstren var hela. Hade de gått sönder kunde katterna ha tagit sig ut, säger Lisbeth Johansson, ordförande för Djurskyddet i Skaraborg.

Men flera av djuren hade blivit uppskärrade.

– De blev stressade när det blåste och dånade. Vi fick försöka att lugna dem. Nu beter de sig nästan som vanligt och allt har efter omständigheterna gått bra, säger en lättad Lisbeth Johansson.

Folk bryr sig

På måndag ska taket besiktigas och tills dess har personalen ställt hinkar på golvet i fall att det börjar regna igen.

Lisbeth Johansson berättar att många har hört av sig och frågat hur det gått för de små liven.

– Jag har blivit nedringd så gott som dygnet runt. Folk vill hjälpa till och det är jag väldigt glad för. De här djuren verkar betyda väldigt mycket för människorna i Töreboda, säger hon.

Totalt finns 50 katter på hemmet.

Taket på Katthemmet blåste av och vatten regnade in i lokalerna.
Taket på Katthemmet blåste av och vatten regnade in i lokalerna. Foto: Johan Eklöf
Familjen Gustafson i Töreboda drabbades av extremvädret: ”Väldigt otäckt”Tågtrafiken stoppas efter ovädret – återupptas tisdag nästa veckaOväder orsakade stopp i trafiken – fallna träd på flera håll i Skaraborg

Artikeltaggar

Lisbeth JohanssonTörebodaVäderVäderfenomen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.