KRÖNIKA: Etableringen en lycka även för idrotten

Publicerad:
Här vid väg 202 (bilden) och E20 ska AB Volvo bygga en battericellsfabrik. Det ger ringar på vattnet även för idrotten. Foto: Peter Gustafsson

Det slog ner som en bomb under onsdagen.

AB Volvos etablering av sin battericellsfabrik i Mariestad är inget annat än helt fantastisk. Målet är storskalig produktion år 2030, med start i mindre skala före dess.

Det är sagt att batterifabriken ska framtidssäkra produktionen för Volvo och beskedet kommer även att smitta av sig på idrotten i kommunen. Jag tror att etableringen framtidssäkrar idrottsföreningarna mer än man kanske anar.

Med flera tusen nya arbetstillfällen i prognosen kommer många av dem att vilja flytta till Mariestad. En anställd har ofta även familjemedlemmar som följer med.

Många vill självklart syssla med något roligt på sin fritid och där kommer de lokala idrottsföreningarna att ha en viktig funktion. Mariestads kommun har ett 60-tal idrottsföreningar.

Under det senaste årtiondet har det knakat i fogarna inom idrottsrörelsen. Klubbarna har upplevt ett tapp i antal medlemmar och ungdomar som slutar idrotta i tidig ålder.

Också inom den största sporten, fotboll, har klubbarna svårt att få ihop ungdomslag även om flera ålderskullar slås ihop.

Efter pandemin har en annan livsviktig problematik kommit fram i ljuset:

Många av de ideella ledarna som var engagerade före 2020 har inte kommit tillbaka.

Kommunen har nästan 25 000 invånare och med tanke på att även Kriminalvården satsar miljarder vid Rödjan och Metsä Tissue gör det samma vid Katrinefors lär den siffran öka.

Omöjligt att veta något siffra, men varför inte ett invånarantal på 30 000 inom tio år.

Var ska de bo?

Så många som möjligt får gärna bosätta sig i idrottsföreningarna och bidra till god hälsa och glädje. De skulle kunna blir den avgörande faktorn till en förenings överlevnad.

Får gärna bosätta sig i idrottsklubbarna

Det är svårt att just nu förstå vidden av Volvos bygge, men att det påverkar hela Skaraborg är helt klart.

Runt om i kommunerna gnuggas det i händerna. Även om placeringen är i Mariestad kommer alla få del av kakan när underleverantörer ska etablera sig och folk ska ha tak över huvudet.

Töreboda och Gullspång måste vara med på tåget. Det finns gott om mark att bygga på och det tar ju inte lång tid att pendla. Idrottsföreningarna kan även där på sikt dra nytta av den förväntade inflyttningen till området.

Mariestad klarar inte av det på egen hand, men med goda grannar utvecklas området.

Om Skövde legat vid Vänern hade Volvo valt den redan tunga Volvoorten Skövde, men nu kommer istället kylvattnet tas från Mariestadsfjärden.

Skaraborgs största stad blir inte lottlöst, utan bidrar i högsta grad till utvecklingen. Nya etableringar lär komma även där.

Som uppvuxen och boende bara några kilometer från den tänkta etableringen vid Korstorp känns det sagolikt.

För bara 10-15 år sedan var det andra tongångar med företagsnedläggningar och idrottsföreningar på dekis. Borta var det glada 1980-talet med framgångar i världsmästerskap.

Samhället ser annorlunda ut nu. Även om de lokala insatserna på världsscenen är få finns ett hopp med ett förväntat ökat medlemsantal i idrottsföreningarna.

Då kan vad som helst hända.

Med en ökad befolkning finns goda möjligheter för idrottsklubbarna.
Med en ökad befolkning finns goda möjligheter för idrottsklubbarna. Foto: Simon Svensson-Parenti

Artikeltaggar

AB VolvoÅsikterFramtidsbyggetIdrottKrönikorMariestadSport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare