Hoppa till huvudinnehållet

"Ta paus" - Rädda liv

Publicerad:

Motorförarnas helnykterhetsförbund driver en informationskampanj under sommaren. Denna gång informerade de bilister vid Motorps rastplats utmed E20.

Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) utförde sitt tredje informationsevent för sommaren. Sommaren är dne period då det sker flest trafikolyckor. Den 16 juli informerade de i centrala Gullspång och den 23 juli var de i Motorp. Den 6 augusti var det åter på Motorps rastplats för att dela ut informationsblad om hur alkohol och andra droger skördar liv i trafiken.

Roland Johansson och Rune Balder var två av funktionärerna från MHF som var på plats under dagen.
Roland Johansson och Rune Balder var två av funktionärerna från MHF som var på plats under dagen. Foto: Karin Viola Eriksson

Rattfylleri

Varje år dör 60-80 personer på grund av alkohol och andra droger i trafiken. Årligen skadas 1400 människor allvarligt på grund av rattfylleri. Var 500:e förare, eller 14 400 förare per dag, framför fordon med mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Det är den mängden promille som är gränsen för rattfylleri i Sverige. Vid 1,0 promille alkohol i blodet räknas det som grovt rattfylleri. Rattfylleri leder till ett indraget körkort för föraren och en spärrtid på ett eller två år för att ta om det.

I sin monter visade de modellen "uppvaknandet". Då fick besökarna ett bildligt exempel på hur fördelningen av sprit såg ut i drycker med olika alkoholhalt.

— Vi ser att många avstår bilkörning efter en snaps, men inte efter en eller två starköl, trots att mängden sprit är större. Det grundar sig i okunskap, sa Roland Johansson.

Roland Johansson berättar om den motsvarande mängden sprit i olika alkoholhaltiga drycker. Anders Drakskugga, med sonen Kyle, från Lidköping lyssnar intresserat.
Roland Johansson berättar om den motsvarande mängden sprit i olika alkoholhaltiga drycker. Anders Drakskugga, med sonen Kyle, från Lidköping lyssnar intresserat. Foto: Karin Viola Eriksson

Simulering

En annan del av eventet var att erbjuda en simulering av berusning under kontrollerade former. Frivilliga fick testa att skjuta prick med bollar och att gå en kort hinderbana. De fick testa med och utan de speciella glasögonen som påverkade synen och orienteringsförmågan. Simuleringen skulle likna berusning vid 0,2 respektive 1,2 promille alkohol i blodet. En av de som testade var Emil Nowak från Danmark.

— Jag kände mig verkligen full. Det var mycket svårare än jag trodde att klara av de här enkla testerna, sa Emil Nowak.
— Jag kände mig verkligen full. Det var mycket svårare än jag trodde att klara av de här enkla testerna, sa Emil Nowak. Foto: Karin Viola Eriksson

Utan glasögonen kom de tre bollarna närapå mitt i prick. Men med glasögonen blev kasten missbedömningar på flera meter.

— Jag kände mig verkligen full. Det var mycket svårare än jag trodde att klara av de här enkla testerna, så att köra bil alkoholpåverkad är mycket svårare än man kan tro, sa Emil Nowak.

När Emil Nowak fick på sig glasögonen som simulerade 1,2 promille alkohol i blodet blev hinderbanan omöjlig. När han var i mål låg banans alla hinder nedrivna.
När Emil Nowak fick på sig glasögonen som simulerade 1,2 promille alkohol i blodet blev hinderbanan omöjlig. När han var i mål låg banans alla hinder nedrivna. Foto: Karin Viola Eriksson

Artikeltaggar

Rastplats MotorpTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.