Hoppa till huvudinnehållet

Önskan om trailspår slog in: ”Värnar om friluftslivet”

Publicerad:
Nu har det nya trailspåret vid Snapens friluftsområdet i Mariestad varit i bruk under sommaren. Håkan Lööf och Mariestads FK har märkt att spåret används flitigt när man skyltat upp ordentligt.
Nu har det nya trailspåret vid Snapens friluftsområdet i Mariestad varit i bruk under sommaren. Håkan Lööf och Mariestads FK har märkt att spåret används flitigt när man skyltat upp ordentligt. Foto: Peter Gustafsson

Det började som en önskan från motionärer.

Det nya trailspåret på en mil vid Snapens friluftsområdet är nu verklighet och har tagits i bruk ordentligt.

– Detta höjer anläggningen och karaktären på området, säger Håkan Lööf i Mariestads FK.

Det är MFK som sköter om de olika spåren i Snapenskogen. Distanserna 2.0, 5.0, 6.5 och 10.0 kilometerna är numera gång- och löpbart för de flesta.

Nyhetens sedan tidig sommar är den så kallade Kia-milen, där halva milen tillhör det sedan tidigare befintliga spårsystemet. Resten är nytt.

– Det nya är att vi gjort i ordning befintliga och bitvis ojämna skogsstigar norr om badplatsen. Vi har även märkt upp spåret med hjälp av sponsring, berättar Håkan Lööf.

Vi har gjort i ordning befintliga gamla småstigar
Håkan Lööf i Mariestads FK

Det ideella arbetet har pågått i ett drygt år och det har blivit ett lyft och en valmöjlighet för alla motionärer som inte vill springa två varv i ”femman”.

– Vi ser att det är mer upptrampat jämfört med förra året. Många tycker det är kul och en utmaning av ge sig på spåret.

Gammalt spår

Redan på 1960-talet fanns ett milspår i området, men i samband med byggnationen av Sjölyckan försvann den södra delen av spåret. MFK plockade ner milskyltarna och satsade på de andra spåren.

– Förr passerade även spåret över järnvägen och det var inte så bra. Nu håller vi oss på ena sidan av järnvägen.

Håkan Lööf berättar att klubben värnar om Snapenområdet (som är beläget mellan Vänern och järnvägen/Torsövägen) och ser behovet av friluftsliv för befolkningen.

– Det är jätteroligt med etableringarna av företag som görs i Mariestad. Vi måste också se till att någonting blir kvar för friluftslivet. Områdena vid Sandviken och Sandbäcken blir hackat. Snapen är det enda större sammanhängande området som finns kvar, säger Håkan Lööf.

MFK-ledaren berättar att klubben även diskuterar om att kunna komplettera med ett utegym i en framtid.

Snapen är det enda större sammanhängande området som finns kvar
Håkan Lööf, MFK.
En ny karta på plats vid ”spårcentrat”.
En ny karta på plats vid ”spårcentrat”. Foto: Peter Gustafsson
Sedan tidigare befintligt spår (bilden) blir smalare när man ger sig ut på trailen.
Sedan tidigare befintligt spår (bilden) blir smalare när man ger sig ut på trailen. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

Håkan LööfMariestads FKMotion och hälsaSnapen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.