Hoppa till huvudinnehållet

Tala klarspråk om klimatkrisen!

Publicerad:
Foto: Tomas Höglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi svenskar är verkligen världsmästare på nedtoning av allvaret. Hade det funnits en tävlingsgren i bagatelliseringen av kriser hade Sverige vunnit långt före alla andra länder.

Våra myndighetspersoners mer eller mindre letargiska förhållningssätt till världsvid coronapandemi, som i enbart svenska ögon var den största framgången i hela världen, är bara ett av många talande exempel.

I torsdags förra veckan svepte det en tornadovind över Töreboda och utkanterna av Mariestad. Det kallas inte för tornado här i Nordeuropa, men ändå var det vad många internationella medier beskrev när samma sak, helt onormalt för europeisk geografi, inträffade i Tyskland i slutet på maj.

Åskväggen i torsdags välte och drog med sig husvagnar som landade ovanpå hustak, rev upp friska träd med rötterna, orsakade översvämning, böjde järnstängsel och blockerade vägar och tågtrafik.

Isoleringen och plåten ur ett sönderbrutet tak i Töreboda flöt över ett stort bostadsområde. Allt var över på närmare en halvtimme.

I Tyskland var förödelsen än värre. Där var medierna snabba att se kopplingen till den pågående klimatförstörelsen, den största kris, orsakad av våra fossila utsläpp, som mänskligheten någonsin mött.

I Sverige, däremot, kallas samma sak för ”oväder”. Utan att ge några antydningar till det som forskarna länge varnat för - förspelet i form av tecken på stundande klimatkollaps.

I Sverige är vi nog rädda för att göra någon ledsen om vi talar sanningen om faran.

Det är kanske ett hushållsdrag att inte riktigt oroa sig för mycket. Men när det brinner i vårt gemensamma hus är det rätt att reagera, och inte rätt att sätta sig ner för att välja nya tapeter eller låtsas som ingenting.

Klimatalliansen ställer inte upp i lokalvalet i Mariestad eller Töreboda. Men vår oberoende riksdagslista, med representanter från både den högra och den vänstra halvan av politiken, som kommer finnas tillgänglig också i Västergötlands vallokaler, kommer göra allt för att klimathaveriet ska upp på agendan.

Det finns en märklig dissonans i svensk politik. Vi märker att gammelpolitikerna, från höger till vänster, inte tar forskarnas varningar på allvar. Samtidigt anser mer än 40 procent av befolkningen att klimatkrisen är en viktig fråga.

Därför utmanar vi, som blocköverskridande allians, samtliga partier om deras väljare.

Länge hängde det en gul varningsskylt med texten ”livsfarlig ledning” på räcket utanför kommunhuset i Mariestad. Det är mer än bara en politisk ordvits, eftersom även vår lilla trakt fått smaka på de effekter som klimathotet har för liv och säkerhet.

Klimatalliansen i Mariestad

Artikeltaggar

Debatt