Äntligen besked från C

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Christine Olsson/TT

Centerpartiet är berett att för första gången på 65 år ingå i en socialdemokratisk regering. Beskedet från partiledaren Annie Lööf bör inte ha förvånat allt för många utanför rörelsen, men tydligen desto fler partiaktiva.

I en intervju i DN (16/8) förklarar Centerledaren att hon föredrar Magdalena Andersson (S) som statsminister framför Ulf Kristersson (M). Andersson ”har det ledarskap som behövs”, menar Lööf. Centerpartistiska statsråd verkar ha varit målet för den utveckling som Annie Lööf drivit under den gångna mandatperioden.

Efter att ha röstat ned Ulf Kristersson efter valet 2018 ingick partiet Januariavtalet som i stället släppte fram Stefan Löfven. Efter att avtalet brustit släppte C i höstas fram Magdalena Andersson som statsminister, trots att det byggde på samarbete med Vänsterpartiet, vilket Lööf tidigare förklarat vara uteslutet. Senast nu i juni valde C att rösta för regeringens vårbudget.

Trots retoriken om att Centern tar avstånd från båda ytterkanterna har partiet, steg för steg, närmat sig S och därmed Vänsterpartiet. I DN-intervjun säger Lööf nu vad som gör Andersson lämplig som statsminister är att hon ”kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD”. Vänstern går alltså bra. Ett besked som tycks vara mindre självklart för många partiaktiva.

Helena Lundgren (C), oppositionsråd i västerbottniska Vindeln, är en av dem som är besvikna över att partiledningen stänger dörrar för andra samarbeten. ”Jag har svårt att se att jag kommer att sätta upp en valaffisch med Annie Lööf”, säger hon till SvD (16/8). Liknande kritik kommer också från partiets ungdomsförbund, CUF (SR 16/8).

Det är en åsikt som även delas av Centerns näringspolitiska talesperson Helena Lindahl, som på Facebook skriver att hon inte vill förespråka en S-ledd regering. Lindahl kritiserar även det faktum att de partiaktiva inte blev informerade om den nya linjen, utan fick veta via media.

Uppenbarligen har många av Centerns förtroendevalda sett retoriken om att inte välja sida som en genuin övertygelse. Att många är öppet kritiska (DN 16/8) mot den nya partilinjen lär innebära problem i valrörelsen. En framgångsrik valkampanj är beroende av många engagerade medlemmar som står i valstugor, delar ut flygblad eller knackar dörr. Hur ska sådant engagemang nu uppbådas?

Därtill verkar Lööf fortfarande inte vilja vara öppen med vad det kommer innebära att ingå i regeringen. Till DN säger hon att det inte blir organiserat budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Men Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar påpekade snabbt att regeringen självklart kommer behöva förhandla för att säkra sitt stöd. Frågan är hur mycket centerpolitik som blir resultatet av sådana förhandlingar.

Att Centerpartiet nu uttalat tillhör vänsterblocket är välkommen information för väljarna. Den som hellre vill en borgerlig regering som främjar landsbygdens och företagares villkor bör rösta på ett annat parti.

Daniel Åkerman

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.