Hoppa till huvudinnehållet

M-politiker på besök i Guldgruvan som lever upp till sitt namn

Publicerad:
Eleonor Andersson och Susanne Edvardsson är i grunden förskolelärare. Idag inspirerar de andra kommuner att ta efter Törebodas succé med en återanvändningscentral.
Eleonor Andersson och Susanne Edvardsson är i grunden förskolelärare. Idag inspirerar de andra kommuner att ta efter Törebodas succé med en återanvändningscentral. Foto: Karin Viola Eriksson

Politiker från Moderaterna besökte kommunens verksamhet Guldgruvan. Återanvändningscentralen hänförde både ny som tidigare besökare med sina genialiska lösningar för att främja barns lärande.

”Skräp är det som återstår när fantasin tagit slut”. Det mottot genomsyrar Guldgruvans verksamhet. Genom sitt samarbete med lokala företag kan de återanvända deras överblivna material som annars hade gått till återvinning. Materialen blir del i ett lekfullt lärande om fysik, teknik, kemi och biologi.

– Barn tänker på ett annat sätt än vuxna gör. Där vi ser skräp ser de möjligheter och med rätt strategi kan man väcka barnens intresse för naturämnena och utmana deras kreativitet. Samma känsla får jag på loppis när jag fyndar, säger Eleonor Andersson från Guldgruvan.

På barnens villkor

I vår verksamhet lämnas upptäckandet åt barnen. Ingenting är rätt eller fel när de olika stationerna utforskas.

–Här kan de inte göra fel, de får testa på nya saker och ingen vuxen kommer med pekpinnar om hur materialen ”borde” lekas med. Det passar många olika åldrar samt barn och unga av alla olika förutsättningar. Här kan de dessutom få komma ur rollen de annars har i klassrummet, säger Susanne Edvardsson från guldgruvan.

– Ens kreativitet stimuleras här inne, jag känner mig som Oppfinnar-Jocke från Kalle Anka, säger Charlotte Nordström som är moderat riksdagskandidat från Skaraborg.

Hon får medhåll av de lokala partikollegorna. Besökte gjorde även Moderaternas kandidat till kommunalråd, Linn Brandström, tillsammans med Anne-Marie Lundin som är utbildnings- och kulturordförande i kommunen.

Artikeltaggar

GuldgruvanModeraternaPolitikTöreboda kommunVal 2022

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.