Hoppa till huvudinnehållet

Välbesökt när Släktforskardagarna var tillbaka: ”Vi har fått utmärkt hjälp”

Publicerad:
Många besökare passade på att få hjälp och tips i sitt eget släktforskande under helgens arrangemang. Här är det Mats Karlsson och Lena Sundblad från Skövde som får hjälp av Ann-Mari Svensson.
Många besökare passade på att få hjälp och tips i sitt eget släktforskande under helgens arrangemang. Här är det Mats Karlsson och Lena Sundblad från Skövde som får hjälp av Ann-Mari Svensson. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Efter två års pandemiuppehåll var det äntligen dags igen. Under helgen arrangeras de årliga Släktforskardagarna, denna gång på Arena Skövde. Ett stort antal besökare, författare, företag och föreläsare från olika delar av Sverige och andra länder fanns på plats.

Mässan har hållits i över trettio år och nu var det Skövde Släktforskarförenings tur att arrangera. De hade stor hjälp av ett hundratal volontärer från föreningen i Skövde och några från grannkommuner. De skulle egentligen haft arrangemanget 2020, men fick flytta fram det på grund av pandemin.

Susanne Pettersson, ordförande i Skövde Släktforskarförening, var glad att det äntligen var igång efter 1,5 års planering.
Susanne Pettersson, ordförande i Skövde Släktforskarförening, var glad att det äntligen var igång efter 1,5 års planering. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– Det känns jättekul. Det är full fart och alla är så positiva hela tiden, sade en glad Susanne Pettersson, ordförande i Skövde Släktforskarförening.

Susanne berättade att de räknade med minst 3000 besökare men hoppades på uppemot 4000.

Håkan och Marie-Louice Jarl från Bankeryd hoppades på att få lära sig lite mer, till exempel tips på hur man hittar emigrerade släktingar.
Håkan och Marie-Louice Jarl från Bankeryd hoppades på att få lära sig lite mer, till exempel tips på hur man hittar emigrerade släktingar. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Marie-Louice och Håkan Jarl hade åkt från Bankeryd. Marie-Louice började med släktforskning för cirka fem år sedan efter en nybörjarkurs i Jönköping, nu hoppades hon få lära sig mer.

– Jag är inte något proffs men lite bättre än en nybörjare. Jag har hört historier om en anhörig och det har jag fått bekräftat, det är väl sådant som man nystar efter.

Invigning

Själva Släktforskardagarna invigdes med bland annat tal av Mats Löwing och musik av Hemvärnets musikkår.

”Jag tror det är en av källorna till er glädje att släktforska, att se sammanhangen och att man har en plats i den här tillvaron och världen” sade Mats när han invigde Släktforskardagarna.
”Jag tror det är en av källorna till er glädje att släktforska, att se sammanhangen och att man har en plats i den här tillvaron och världen” sade Mats när han invigde Släktforskardagarna. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Hemvärnets musikkår framförde pampig musik, till publikens stora förtjusning.
Hemvärnets musikkår framförde pampig musik, till publikens stora förtjusning. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Det erbjöds ett trettiotal föreläsningar om vitt skilda ämnen. Flera av föreläsarna hade koppling till Skaraborg, till exempel Claus Lippold och Håkan Larsson från Skövde. Några riktigt kända namn fanns också på listan över föreläsare, till exempel Erika Åberg och Peter Sjölund.

Erika Åberg var en föreläsarna, känd bland annat från tv-programmet Det sitter i väggarna.
Erika Åberg var en föreläsarna, känd bland annat från tv-programmet Det sitter i väggarna. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Dna-detektiven Peter Sjölund löser släktgåtor

Monica och Stefan Karlsson från Linköping skulle lyssna på föreläsningen om Riksarkivet. Monica har släktforskat i cirka 20 år och hoppades på att få lite nya infallsvinklar.

– Vi hoppas på att få några bra tips och få veta vad de har i sina arkiv.

Monica och Stefan Karlsson hoppades på en intressant föreläsning om Riksarkivet.
Monica och Stefan Karlsson hoppades på en intressant föreläsning om Riksarkivet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Boksignering

Karin Bojs fanns på plats för att berätta om och signera sin nya bok – Europas mödrar: de senaste 43 000 åren. Böckerna sålde snabbt slut och kön ringlade sedan lång för att få den signerad. En av de som fick sitt exemplar signerat var Gunnel Wallin från Örebro.

– Jag har läst hennes tidigare böcker och tycker de är bra. Hon gör det intressant så man fattar, sade Gunnel.

Gunnel Wallin från Örebro var väldigt glad över att få boken av Karin Bojs signerad.
Gunnel Wallin från Örebro var väldigt glad över att få boken av Karin Bojs signerad. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Utställningar

På mässområdet fanns ett sjuttiotal utställare. Där kunde besökare prova på en hel del. Bland annat kunde man få hjälp med kontakter för att ta DNA-prov och komma längre i släktforskningen. Man kunde titta på gamla kartor, i arkiv från riksdagen och söka bland gamla tidningar. I flera montrar kunde man få hjälp att göra konst av familjeträd. Sara Salkvist berättade att det bland annat blivit populärt att göra något i present eller inför släktträffar.

Sara Salkvist visade några av de sätt man kan göra konst av sitt släktträd.
Sara Salkvist visade några av de sätt man kan göra konst av sitt släktträd. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– Någon skrev ut och hade som en fem meter lång duk. Den kan man ju sätta upp som ett minne sedan, sade Sara.

 • Det fanns flera sätt man kunde göra konst av sina släktträd.
  Det fanns flera sätt man kunde göra konst av sina släktträd. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Paula och Jan-Erik Nyberg från Filipstad fick hjälp i Ancestrys monter med att kika på Paulas släktträd.
  Paula och Jan-Erik Nyberg från Filipstad fick hjälp i Ancestrys monter med att kika på Paulas släktträd. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Berith Hemmingberg från Munkfors tittade igenom handlingar från Riksdagsarkivet. Hon tyckte det var intressant med tanke på att en släkting till henne varit riksdagsledamot.
  Berith Hemmingberg från Munkfors tittade igenom handlingar från Riksdagsarkivet. Hon tyckte det var intressant med tanke på att en släkting till henne varit riks… Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Temat för årets Släktforskardagar var Skaraborg - från viking till soldat. Ämnet tycktes intressera många.
  Temat för årets Släktforskardagar var Skaraborg - från viking till soldat. Ämnet tycktes intressera många. Foto: Amelie Länsberg Rylander
 • Kerstin Lindberg från Hjo tyckte det var roligt och spännande när hon kunde titta på en gammal akt om ett laga skifte tillsammans med Margareta Fryk från Lantmäteriet.
  Kerstin Lindberg från Hjo tyckte det var roligt och spännande när hon kunde titta på en gammal akt om ett laga skifte tillsammans med Margareta Fryk från Lantmät… Foto: Amelie Länsberg Rylander

Släktforskarhjälpen

Den som behövde hjälp med sin släktforskning kunde få det på övre plan, från Skövde Släktforskarförening. Mats Karlsson och Lena Sundblad från Skövde passade på att få lite tips av Ann-Mari Svensson om program att använda och kurser att gå.

– Vi har fått utmärkt hjälp, sade Lena.

Mats Karlsson och Lena Sundblad från Skövde får hjälp med hur man börjar släktforska. Ann-Mari Svensson finns nära till hands för att guida dem rätt och tipsa om kurser och knep.
Mats Karlsson och Lena Sundblad från Skövde får hjälp med hur man börjar släktforska. Ann-Mari Svensson finns nära till hands för att guida dem rätt och tipsa om kurser och knep. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Ann-Mari berättade att de fick många besök men vad de ville ha hjälp med varierade.

– En del är rena nybörjare och vill veta hur man gör. Andra har kört fast och behöver bolla tankar med någon annan. Det är svårt att säga vad man kör fast på för det kan vara precis vad som helst.

Christina Helmby har släktforskat länge och hade många tips att dela med sig av. Hon fick försöka hjälpa till i de lite knepigare fallen.
Christina Helmby har släktforskat länge och hade många tips att dela med sig av. Hon fick försöka hjälpa till i de lite knepigare fallen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Christina Helmby fanns också tillgänglig för att försöka hjälpa till, även om inte allt lyckas. Hon har släktforskat länge och kommit ungefär till 1600-talet vilket är ganska vanligt med tanke på att det var då det lagstiftades om att prästerna skulle föra register över födda, vigda och döda.

Christina har själv varit på Släktforskardagarna tidigare år och tycker det är ett värdefullt sätt att mötas på.

– Det betyder oerhört mycket, både kunskapsmässigt och rent personligt. Sverige är ett avlångt land och det är svårt att träffas annars.

Artikeltaggar

Arena SkövdeMänskligtMässorSkövdeSläktforskning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.