Hoppa till huvudinnehållet

Provsvar visar på förbättringar – men invånare uppmanas fortsätta koka vattnet

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Invånare i Mariestads tätort, Sjötorp, Ullervad, Jula, Hasslerör, Lyrestad, Böckersboda och Örvallsbro uppmanas koka dricksvattnet i väntan på nya besked. Genrebild.
Invånare i Mariestads tätort, Sjötorp, Ullervad, Jula, Hasslerör, Lyrestad, Böckersboda och Örvallsbro uppmanas koka dricksvattnet i väntan på nya besked. Genrebild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Preliminära analysresultat av det kommunala dricksvattnet visade att det kan ha blivit förorenat. På lördagen kom nya provsvar, som visade att vattenkvalitén förbättrats men kokningsrekommendationen kvarstår.

Du som bor i Mariestads tätort, Sjötorp, Ullervad, Jula, Hasslerör, Lyrestad, Böckersboda och Örvallsbro rekommenderas därför att koka ditt dricksvatten tillsvidare.

Mariestads kommun gör rutinmässiga vattenprover och på fredagen upptäckes indikationer på en mikrobiologisk förorening vid flera mätpunkter i Mariestad och Sjötorp. Det upptäcktes i ett preliminärt analysresultat.

– Vi tar prov löpande och i en rutinprovtagning skickade vårt labb ut innan det var bekräftat att det finns en misstanke om förorening, säger Amanda Haglind, VA-chef på Mariestads kommun.

Under fredagen togs nya prover av dricksvattnet. Provsvaren kom på lördagen vid lunchtid och de visar att läget på vattenkvalitén har förbättrats. Stora delar av området har godkända analysresultat.

Men kokningsrekommendationen är kvar i väntan på nya provsvar, då kommunen för att säkerställa att den kan hävas har tagit fler prover. En kokningsrekommendation kan hävas först efter att man fått två på varandra följande godkända provresultat.

Analysresultat på det andra provet väntas under söndagen och då kommer kommunen med nya besked.

Amanda Haglind, VA-chef i Mariestads kommun.
Amanda Haglind, VA-chef i Mariestads kommun. Foto: Pressbild

Kokningsrekommendationen gäller för de med kommunalt dricksvatten i Mariestads tätort, Sjötorp, Ullervad, Jula, Hasslerör, Lyrestad, Böckersboda och Örvallsbro. Om det visar sig finnas bakterier i vattnet kan det finnas risk att bli magsjuk om man dricker det.

Mariestads kommun arbetar med att undersöka vad som kan ha orsakat föroreningen och genomförde även spolningar av ledningsnätet under fredagen.

– Nu har vi tagit fler prover och planerar för fler prover i helgen. Vi gör de åtgärder vi kan nu och för att förbereda oss om det visar sig att det inte är falskt alarm, säger Amanda Haglind på fredagen.

Information uppdateras löpande på kommunens hemsida mariestad.se och i deras sociala medier, så snart man vet mer.

Som en följd av kokningsrekommendationen blev det en strykande åtgång på flaskvatten i matbutikerna. Några timmar efter kommunen gått ut med rekommendationen ekade hyllorna med vatten på Ica Oxen tomma, men sedan dess har det fyllts på med mer flaskvatten.

Artikeln kan uppdateras.

Detta ska du göra när du rekommenderas att koka dricksvattnet

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Artikeltaggar

MariestadNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.