Hoppa till huvudinnehållet

Körde 165 km/timmen på 80-väg – vägrade stanna för polisen

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Händelsen, som resulterat i en stämningsansökan om vårdslöshet i trafik mot en 20-årig Karlstadsbo, inträffade nära Enåsa på riksväg 26.
Händelsen, som resulterat i en stämningsansökan om vårdslöshet i trafik mot en 20-årig Karlstadsbo, inträffade nära Enåsa på riksväg 26. Foto: Arkivbild

En 20-årig man från Karlstad har åtalats i Skaraborgs tingsrätt misstänkt för vårdslöshet i trafik efter att ha kört 165 km/timmen på 80-sträckan vid riksväg 26 i närheten av Enåsa.

Han ska också ha vägrat stanna på polismans tecken.

Det var I mitten av mars i år färdades en civil polisbil söderut på 26:an i höjd med Sjötorp när den blev omkörd av en grå Mercedes.

Hastigheten var hög.

20-åringen ska även vid tillfället ha kört över både spärrlinje och heldragen linje. Händelsen inträffade i mitten av mars.

En av poliserna beskriver i rapporten hur de stod på och trots att de kom upp i 184 kilometer i timmen så drog mercan ifrån, och detta på en vägsträcka där hastighetsbegränsningen ligger på 80 kilometer i timmen.

Blockerade

Först där 26:an går ihop med E20 så fick patrullen åter syn på fordonet, som då försökte dra ifrån ute på Europavägen. Polisen hade då varskott kollegor som i höjd med en bensinmack blockerade vägen för 20-åringen.

”Under sträckan mellan södra infarten Sjötorp och Hasslerör E20 gör det aktuella fordonet ett flertal omkörningar, fordonet framförs med ett aggressivt körsätt där omkörningarna genomförs ryckigt och i höga hastigheter”, skriver polisen i rapporten.

När 20-åringen konfronterades på platsen så erkände han och sa att han hade bråttom för att besöka sin mor som låg på sjukhus i Göteborg – men bara tre dagar senare ringer han till polisen för att ändra både inställning och historia: ”Han säger att han inte begått något brott och inte kört i 180 km/h. Han säger också att polisen inte har något bevis”, noterar förhörsledaren.

Ändrade

Istället uppgav han då att han skulle åka från Karlstad till Malmö och att han max körde tio kilometer snabbare än hastighetsbegränsningen.

I förhöret påstår han även att polisen ljuger, att de inte har några bevis för att det var hans fordon de jagade och att han aldrig såg några stopptecken från poliserna bakom honom: ”Det är bara att jag har följt den hastigheten som gäller och sen blev jag stoppad. Polisen sa att det inte fanns bevis och det måste det ju finnas. Det var ju en annan bil som körde fort, inte jag”.

Karlstadsbon har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.

Trafikfarligt

Enligt åklagarens stämningsansökan ska körningen ”orsakat den trafikfarliga situationen genom att föraren tog en medveten risk eller på annat sätt allvarligt brista i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka.”

Åklagarens påföljdsförslag för brotten är 30 dagsböter, totalt: 2 400 kronor.

Vid en eventuell tingsrättsförhandling kommer en polisman vittna om sina iakttagelser för att styrka händelseförloppet.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEnåsaSkaraborgs tingsrättVårdslöshet i trafikÅtal

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.