Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket kostar höghustomten i Sjölyckan

Publicerad:
Vernum fastigheter vann kommunens markanvisningstävling om att få bygga ett flerbostadshus i Sjölyckan. Nu står det tomtpriset klart: 4,25 miljoner kronor.
Vernum fastigheter vann kommunens markanvisningstävling om att få bygga ett flerbostadshus i Sjölyckan. Nu står det tomtpriset klart: 4,25 miljoner kronor.

För ett halvår sedan avslöjades att Vernum fastigheter ska bygga ett miljövänligt höghus i Sjölyckan.

Nu har kommunen spikat tomtpriset. Fastighetsbolaget får betala 4,25 miljoner kronor för marken.

Det planerade åttavåningshuset är vackert beläget med utsikt över Mariestadsfjärden. Tomten är drygt 4 000 kvadratmeter stor och ägs av Mariestads kommun, som efter en markanvisningstävling beslutat att sälja den till Vernum fastigheter för 4,25 miljoner kronor.

Summan har beräknats utifrån bruttoarean. I stället för att utgå från tomtstorleken, innebär det att man summerar arean av alla våningsplan som går att mäta.

– Det tar hänsyn till vad som ska byggas. Ju fler lägenheter desto större yta blir det och desto större pris, säger Tommy Jingfors, tf samhällsbyggnadschef.

Snart byggstart – så blir det klimatsmarta höghuset i Sjölyckan

Han förklarar att kommunen kommer att gå över till att använda det här beräkningssystemet vid tomtförsäljning.

– Vi gör en översyn för att komma fram till en mer anpassad bedömning av olika lägen.

I Sjölyckan planeras för ett nytt hyreshus med totalt 45 lägenheter.
I Sjölyckan planeras för ett nytt hyreshus med totalt 45 lägenheter. Foto: Jenny Åberg

Därmed kan alltså attraktiva lägen mitt i stan betinga ett högre pris än tomter i mindre ”heta” områden.

– Det blir troligen inte så stor skillnad för enskilda villor, men för hyreshus och liknande blir det mer anpassat. Vi vill inte skrämma någon, men vill ha en prisbild som motsvarar värdet på tomten, säger Tommy Jingfors.

I fallet med Vernum fastigheter var priset sedan tidigare uppgjort till tusen kronor gånger bruttoarean om 4 250 kvadratmeter.

Snart byggstart för höghuset i Sjölyckan

Artikeltaggar

EkonomiMariestads kommunSamhällsbyggnadSjölyckan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.