Hoppa till huvudinnehållet

Hål i kritiserad väg lagas – men ortsborna kräver totalreparation

Publicerad:
Det här hålet är en av orsakerna till att Bengt-Åke Berger och Torbjörn Forsell kräver en totalreparation av länsväg 2989 mellan Sjötorp och Lyrestad.
Det här hålet är en av orsakerna till att Bengt-Åke Berger och Torbjörn Forsell kräver en totalreparation av länsväg 2989 mellan Sjötorp och Lyrestad. Foto: Johan Eklöf

I fyra år har bybor i Lyrestad och Sjötorp försökt få Trafikverket att åtgärda den undermåliga länsvägen mellan orterna. Den blir fortsatt nedprioriterad, men nu ska i alla fall ett stort hål i vägbanan lagas.

Den dåliga standarden på länsväg 2989 har i cirka tio års tid upplevts som en trafikfara av ortsborna. Stora ojämnheter, hackig vägbana och ett stort hål är några av olägenheterna.

– Det har gått så långt att det har blivit ett samhällsproblem. Det är så stora missförhållanden att folk inte vågar åka mellan Lyrestad och Sjötorp längre, säger Sjötorpsbon Bengt-Åke Berger, medlem i M Sverige (före detta Motormännen).

De båda orternas samhällsföreningar har flera gånger uppvaktat Trafikverket, men återkopplingen har varit minimal.

– Jag tycker att det är respektlöst. Trafikverket har ett underhållsansvar som de verkar strunta i. Återigen blir vi som bor på landet svikna av staten, säger Mariestadsbon Torbjörn Forsell tillika ledamot i M Sverige Skaraborg.

Trafikverket har ett underhållsansvar som de verkar strunta i.
Torbjörn Forsell, som är kritisk till myndighetens hantering av länsväg 2989

Hålet ska lagas

En privatperson från trakten skickade nyligen in en skrivelse till Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och ett ärende upprättades. Men detta verkar inte vara till någon nytta.

Morgan Hammarström, åtgärdsplanerare på Trafikverket i Skaraborg, säger att länsväg 2989 visserligen finns med på listan över vägar som behöver repareras. Men att andra sträckor i regionen alltjämt prioriteras före.

– Trafikmängden styr. Just nu behöver vi åtgärda andra vägar som är i ännu sämre skick och har större trafikmängd, säger Morgan Hammarström.

En stor reparation får därmed vänta ytterligare. Däremot ska det stora hålet, som ligger strax väster om bron i Rogstorp, omedelbart ses över.

– Det får inte uppstå trafikfarliga hinder i våra vägar utan att vi gör en punktvis underhållsinsats. Våra vägar skall hålla en lägstanivå och i det här fallet handlar det om lappning och lagning, säger Morgan Hammarström.

Ojämnheter i vägbanan är vanligt förekommande. På detta ställe är det trettio centimeters höjdskillnad mellan mitten av vägen och kanten.
Ojämnheter i vägbanan är vanligt förekommande. På detta ställe är det trettio centimeters höjdskillnad mellan mitten av vägen och kanten. Foto: Johan Eklöf

Tillräckliga medel saknas

Trafikverket har nyligen inventerat 400 mil asfalterad väg i Skaraborg och resultatet visade att många vägar inte håller måttet.

– Många asfalterades på 1960- och 70-talet och de börjar bli riktigt slitna nu. Helst av allt skulle vi ville åtgärda alla på en gång, men det finns det inte resurser till, säger Morgan Hammarström.

Han berättar att det stora problemet är bristen på pengar.

– Vi får en bestämd summa att jobba med varje år och den räcker inte på långa vägar.

I år har medlen bland annat gått till reparationer i Karlsborg och i Lidköping.

Varför får landsbygdsvägarna stå tillbaka för stadsnära sträckor?

– Så är det inte. I närtid har vi till exempel asfalterat genomfartsleden i Lyrestad och gjort åtgärder i Lugnås. Dessutom ska vi sätta i gång arbetet med gång- och cykelvägen mellan Hasslerör och Sjötorp, säger Morgan Hammarström.

Men ortsborna i Lyrestad och Sjötorp är inte nöjda. De vill se en totalreparation av länsväg 2989. För att få ännu mer tyngd ska frågan nu drivas mot Trafikverket genom (M).

– Vi har fått nog, säger Torbjörn Forsell.

Trots att ortsborna upplever att det är mycket trafik på vägen anses den inte ha en tillräcklig trafikmängd för att prioriteras högre.
Trots att ortsborna upplever att det är mycket trafik på vägen anses den inte ha en tillräcklig trafikmängd för att prioriteras högre. Foto: Johan Eklöf
Morgan Hammarström på Trafikverket berättar att det finns många vägar i Skaraborg som inte håller måttet.
Morgan Hammarström på Trafikverket berättar att det finns många vägar i Skaraborg som inte håller måttet. Foto: Privat
Ärendet ska nu drivas vidare genom (M), före detta Motormännen.
Ärendet ska nu drivas vidare genom (M), före detta Motormännen. Foto: Johan Eklöf
De har tröttnat på usla vägarTrafikverkets frustration: “Det är inte roligt”Småvägar med hög prioritet

Artikeltaggar

LyrestadSjötorpTrafikTrafikverketVägar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.