Hoppa till huvudinnehållet

Vassa replikskiften när ungdomsförbunden debatterade på Vadsbo

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Cirka 150 elever deltog vid den andra debatten med de politiska ungdomsförbunden som hölls på Vadsbogymnasiet. Det var snabba replikskiften, särskilt i debatten om lag och ordning.
Cirka 150 elever deltog vid den andra debatten med de politiska ungdomsförbunden som hölls på Vadsbogymnasiet. Det var snabba replikskiften, särskilt i debatten om lag och ordning. Foto: Lisa Bring

Bland publiken fanns flera förstagångsväljare och på fredagen är det skolval på Vadsbogymnasiet. Därför bjöds ungdomsförbunden in till en debatt där det stundtals gick hett till med snabba och vassa replikskiften.

På torsdagen bjöds ungdomsförbunden från de de åtta partierna som sitter i riksdagen in till Vadsbogymnasiet för att hålla debatt vid två tillfällen. MP:s Grön Ungdom och SD:s Ungsvenskarna var inbjudna men inte på plats.

Framför en klass med bland annat ekonomielever, samhällselever och industrielever fick Ung vänster, SSU, CUF, LUF, MUF och KDU debattera tre politiska frågor: lag och ordning, vinster i välfärden och energiförsörjning.

Först ut var lag och ordning, den frågade som skapade tuffast debatt. MUF och KDU gjorde sin syn på saken tydlig direkt, straffen måste skärpas.

– Den som sitter inne kan inte begå nya brott, vi måste få upprättelse för offren, säger Max Pelin från KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

– 44 personer har dött senaste året av kriminellt våld. Vi måste bekämpa det med fler poliser och längre straff, säger Jonathan Khars från MUF, Moderaternas ungdomsförbund.

SSU:s Elin Hjärtqvist var också inne på hårdare straff och fler poliser, som en av flera åtgärder för att minska kriminaliteten. Hon tryckte lika hårt på förebyggande åtgärder.

– För varje krona som går till att bekämpa brott ska en krona gå till förebyggande arbete, sade hon under debatten.

CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, vill se en stärkt rättskedja.

– Högre straff verkar inte hjälpa och hjälper inte när ingen döms, säger Louise Grabo.

Max Pelin, KDU, Jonathan Khars, MUF, Johannes Bexell, LUF, Louise Grabo, CUF, Elin Hjärtqvist, SSU och Vilhelm Rudiløkken, Ung Vänster, deltog i skoldebatten. Även Grön Ungdom och Ungsvenskarna var inbjudna, men de var inte på plats.
Max Pelin, KDU, Jonathan Khars, MUF, Johannes Bexell, LUF, Louise Grabo, CUF, Elin Hjärtqvist, SSU och Vilhelm Rudiløkken, Ung Vänster, deltog i skoldebatten. Även Grön Ungdom och Ungsvenskarna var inbjudna, men de var inte på plats. Foto: Lisa Bring

LUF upprepade vid flera tillfällen att de vill att cannabis legaliseras, för att dra undan inkomsterna från kriminella. De vill också se fler poliser och fler förebyggande åtgärder.

– Vi behöver stålhandske och silkesvantar. Skolan står i centrum, för godkända betyg är ett vaccin för kriminalitet, säger Johannes Bexell.

Även CUF vill också avkriminalisera cannabis och vill se ett systembolag för drogen, just för att få bort inkomstkällan för kriminella. SSU gav senare sin syn på cannabis i debatten, där de anser att man måste få bort intäkterna till brottslingar men inte straffa missbrukare. Därför vill de göra det lagligt att inneha, men inte att köpa.

Ung Vänster anser att det krävs mer förebyggande åtgärder och investeringar i skolorna för att komma åt problemet.

– Gängkriminalitet sker när det är ett ojämlikt samhälle, säger Vilhelm Rudiløkken som menar att skärpta straff inte hjälper.

Det vände sig MUF från direkt.

– Det hjälper inte första gången, men med längre straff för personer som begår brott hindras de från att göra det igen, säger Jonathan Kahrs.

SSU:s Elin Hjärtqvist kritiserade att MUF anser att det räcker att stoppa brott en andra gång. SSU anser att förebyggande arbete krävs så ingen hamnar i kriminaliteten.

Ung Vänsters Vilhelm Rudiløkken närmast kameran. Det var tydliga skillnader i vad ungdomsförbunden tycker, vilket gav en stundtals het debatt.
Ung Vänsters Vilhelm Rudiløkken närmast kameran. Det var tydliga skillnader i vad ungdomsförbunden tycker, vilket gav en stundtals het debatt. Foto: Lisa Bring

När vinster i välfärden debatterades var skiljelinjerna tydliga. Ung Vänster anser att friskolor och privata vårdföretag måste bort.

– Elever blir handelsvaror, säger Vilhelm Rudiløkken.

SSU anser att de finns bra privata alternativ, men vänder sig emot att vinster från skola och vård hamnar i aktieägares fickor när det samtidigt är brister i välfärden. CUF, LUF, MUF och KDU anser däremot att vinster är nödvändigt för att behålla de privata alternativen.

– Om S och V bestämde skulle din skola se ut som på 1970-talet, säger Louise Grabo.

– En procent går till aktieägare, om skolan är bättre än den kommunala kan de unna sig en procent, menar Jonathan Kahrs, MUF.

Debatten om energiförsörjningen hade ett större fokus på kärnkraftens vara eller icke vara snarare än miljö. MUF, KDU och LUF anser att kärnkraft behövs, för den är pålitlig.

– Sol, vind och kärnkraft är en bra basenergi som vi kan lita på, säger Johannes Bexell.

CUF vill hellre se en satsning på förnyelsebara energikällor och mer forskning. SSU var inne på samma linje, för de anser att kärnkraft inte är en långsiktig lösning. Ung Vänster vill också bort från fossila lösningar och satsa på sol, vind och vattenenergi, men kärnkraft kan vara en tillfällig lösning.

Efter debatten fick eleverna möjlighet att ställa sin frågor till ungdomsförbunden, som var på plats utanför skolans cafeteria.

Det var fullt i salen K5 på torsdagens debatt. Dagen efter är det skolval och bland eleverna fanns även många förstagångsväljare, därför ordnade skolan debatten med ungdomsförbunden.
Det var fullt i salen K5 på torsdagens debatt. Dagen efter är det skolval och bland eleverna fanns även många förstagångsväljare, därför ordnade skolan debatten med ungdomsförbunden. Foto: Lisa Bring

Artikeltaggar

KDULUFMariestadMUFPolitikSSUUng vänsterVadsbogymnasietVal 2022

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.