Hoppa till huvudinnehållet

Razzia på E20 – här synades däcken: ”Alla är glada att vi gör detta”

Publicerad:
Stefan Thorén kontrollerar lufttrycket.
Stefan Thorén kontrollerar lufttrycket. Foto: Charlotte Ferneman

Under några veckor genomförs så kallade däckrazzior i olika delar av landet.

– Alla trafikanter är väldigt positiva att få informationen om sina däck, sa Petra Hansson, NTF.

Under måndagen utförde polisen en trafikkontroll vid Brännebrona. Förutom att kontrollera förarnas nykterhet och körkort synades även deras fordon. I samband med detta arrangerade NTF en så kallade däckrazzia. Trafikanterna som vinkats in av polisen erbjöds att få en djupare kunskap om sitt fordons däck.

Poliskontroll vid Brännebrona.
Poliskontroll vid Brännebrona. Foto: Charlotte Ferneman

– Det är ju frivilligt men nästan alla passar på att komma till oss, och det handlar inte bara mönsterdjup och lufttryck utan att få bilisterna att tänka till om sina däck, sa Petra Hansson och berättade att "razzian” var en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF:s lokalförbund och Bilprovningen.

Petra Hansson, NTF, vid däckrazzian i Brännebrona.
Petra Hansson, NTF, vid däckrazzian i Brännebrona. Foto: Charlotte Ferneman

– De som kontrollerar däcken här idag är personal från Däckia, Euromaster och Vianor, sa Petra.

Omfattande

Samtidigt som det mättes mönsterdjup och kontrollerades lufttryck i däcken intervjuade NTF genom Eva Gunnarsson och Pia Belsing alla bilförare.

– Frågorna går ut på att påminna bilförarna om att de ska ha koll på däcken. Vi frågar till exempel när de kollade däcken senaste, hur djupt mönsterdjup de tror att däcken har. Även vad som styrde dem när de köpte däcken, alla utom en har svarat ”däckens kvalitet”. Nej, ingen blir besviken eller skäms, alla är glada att vi gör detta, sa Pia Belsing som även kompletterade protokollet men de faktiska siffrorna över mönsterdjupet.

Personal från däckbranschen synade fordonen.
Personal från däckbranschen synade fordonen. Foto: Charlotte Ferneman

Rutinerade

Stefan Dahlgren, affärsområdeschef på Däckia, var en i gänget som synade däcken på djupet.

– Vi tittar djupet och kontrollerar trycket samt informerar förarna om vi ser visuella skador på på däcken. Och det kan det vara, men generellt sett har däcken blivit bättre, både mönsterdjup och säkerheten överlag, sa Dahlgren som även medverkade vid däck-razzian förra året.

– Förra året efter den här tiden, hade vi fått in ett par bilister som hade olagliga däck. De fick böter och bogsera bilarna från platsen på grund av däcken. En annan positiv förändring jämfört med förra året är att vi har fler som kör med sommardäck, det är bra, så ska det vara, Stefan Dahlgren och förklarade att det bland annat handlar om temperaturen.

Sommardäck på sommaren, vinterdäck på...

– Sommardäck är uppbyggda för att hålla sig svala även när det är varmt. Även om man kör hårt eller länge och det är varmt håller sig däcken svala tack vare gummiblandningen. Tvärtom på ett vinterdäck, där finns en gummiblandning som gör att värmen byggs upp mycket fortare vilket förhindrar däcken att blir torra och hårda när det är kallt.

Eva Gunnarsson, intervjuade, Stefan Thorén, Stefan Dahlgren och Andreas Norvall, kollade däcken. .
Eva Gunnarsson, intervjuade, Stefan Thorén, Stefan Dahlgren och Andreas Norvall, kollade däcken. . Foto: Charlotte Ferneman

– Sätter man på ett sådant däck på sommaren blir extremt mjukt vilket gör att köregenskaperna försämras.

Kruxet är dock, menar Stefan Dahlgren, att de odubbade vinterdäcken kan tilltala bilförarna då dessa däck kan upplevas skönare då de rullar lättare och är tystare.

– Men de ger helt fel egenskaper speciellt när man till exempel gör en inbromsning.

Isvén fick okej

En som fick sina däck synade och intervjuad om sina däckvanor under ”razzian” var Anders Isvén, Sätila

Anders Isvén utfrågas av Eva Gunnarsson om sina däckvanor.
Anders Isvén utfrågas av Eva Gunnarsson om sina däckvanor. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tycker det var ett trevligt initiativ, om man inte har bråttom, och det behöver man ju inte ha jämnt. Nej, det här var bra, sa Sven.

Vad löd då domen över hans däck?

– Lite för lågt tryck i kärrans däck, och det var ju bra att få veta, det jag ska hämta och ha på kärran väger nämligen 2,2 ton.

Artikeltaggar

BilprovningenBrännebronaEnergimyndighetenMariestadMotorNTFPetra HanssonVTI

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.