Hoppa till huvudinnehållet

Trio inför TV-puckens kval: ”Vi har en bra chans mot alla”

Publicerad:
I fjol spelade Västergötland slutspel på hemmaplan i Mariestad. I år får Mariestad Bois Ville Gustafsson, Wiggo Klingberg (moderklubb Töreboda) och Helmer Wallqvist beträda isen i Stenungsund när det blir kval.
I fjol spelade Västergötland slutspel på hemmaplan i Mariestad. I år får Mariestad Bois Ville Gustafsson, Wiggo Klingberg (moderklubb Töreboda) och Helmer Wallqvist beträda isen i Stenungsund när det blir kval. Foto: Peter Gustafsson

I fjol var det stor TV-pucksfest i Mariestad i november.

Västergötland fick chansen i slutspelet, men i år är det åter kvalspel som gäller för distriktet.

Mariestad Bois har tre spelare i laget i form av Ville Gustafsson, Helmer Wallqvist och Wiggo Klingberg.

– Det hade varit kul att spela på hemmaplan, men vi spelar fortfarande bra på andra ställen, säger trion.

Förra säsongen fick Västergötland en friplats i TV-puckens slutspel. Mariestad Bois stod som huvudarrangör för slutspelet, vilket blev ett mycket lyckat arrangemang.

På plats i hallen var redan då flera av de killar födda 2007 som gärna ville få vara med om en liknande upplevelse. De fick se Stockholm lag nord vinna killarnas slutspel och Småland tjejernas slutspel.

Efter olika läger och cuper är till slut 23 västgötakillar uttagna till årets kvalspel, som avgörs i Stenungsund.

Det spirar en hel del optimism i truppen. I aprilcupen i slutet av förra säsongen kom laget på andra plats efter förlust i finalen mot svåra Småland. Insatsen där gör att killarna känner en bra chans att kunna hävda sig i matcherna i kvalet. I kvalet väntar i stort sett samma motstånd.

Under försäsongen har trion kört hårt med Bois, men även åkt på träffar med västgötalaget.

I helgen hade truppen en samling i Mariestad där man mötte Bohuslän/Dal i en träningsmatch. Det blev 12-1 till västgötarna. Wiggo Klingberg vaktade målet i två perioder och höll nollan. Ville och Helmer gjorde var sitt mål.

Bytte lag

Målvakten Wiggo Klingberg har till denna säsong lämnat moderklubben Töreboda HF för att ansluta till lokalkollegan.

– Det finns inget laget mellan U16 och A-laget i Töreboda, men det finns här, säger Wiggo, som stod en period med THF:s A-lag i fjol.

Bois A-pojkstrupp består av drygt 30 spelare, varav fyra 08:or och två 07:or som är målvakter.

Wiggo kommer få chansen att stå i TV-pucken. Enligt distriktsledaren, Daniel Henryson, är han en tävlingsinriktad målvakt och förstavalet.

Centern Helmer Wallqvist och forwarden Ville Gustafsson spelar i samma kedja i Bois. En duon som får spela ihop i kvalet.

– Vi har bra kemi mellan varandra. Vi samarbetar och hoppas vi ska göra en del mål, säger duon.

Vi har bra kemi mellan varandra
Boisarna Ville Gustafsson och Helmer Wallqvist inför TV-puckens kvalspel

Småland favorit

Två lag från vardera kvalgrupp går vidare till slutspelet i Umeå. Det finns två utpekade favoriter.

– Småland och Skåne, säger killarna i samstämd ton.

Västgötatruppen har flest spelare från Skara och Grästorp, som bidrar med fem vardera. Av division ett-klubbarna har, förutom Bois, även Borås en spelare plus en som nu är skriven i Växjö.

Huvudtränaren Daniel Henryson hoppas på framgång för Västergötland.
Huvudtränaren Daniel Henryson hoppas på framgång för Västergötland. Foto: Peter Gustafsson

– Nästan halva laget från Grästorp och Skara, vilket visar på bredden bland föreningarna. Det är en styrka som Västergötland har, att det inte bara är en förening som dominerar som det kan vara i andra distrikt, säger Daniel Henryson, som gör sitt femte år som distriktskapten.

Han fortsätter:

– Jag tycker egentligen att det är för få spelare från klubbarna i ettan, men som jag sagt även tjusningen. Nästa säsong kan det se helt annorlunda ut. I Västergötland är det mer individsdrivet jämfört med Göteborg som har Frölunda som dominerar.

Kaptenen ser nya utmaningar inför fredagens premiär mot Bohuslän/Dal.

– Det är nya förutsättningar i år och vi har en utmaning framför oss. Det som skiljer i truppen jämfört med i fjol är att vi har en bredare trupp och fler som kan bidra med olika kompetenser. 06:orna i fjol var uppbyggt mer på individer som stack ut och som i dag spelar i landslag.

• Tjejernas kvalspel i TV-pucken spelas 16 till 18 september. Där har Mariestad Bois en deltagare i form av Judith Andersson.

Mariestad var skådeplatsen för TV-puckens slutspel 2021. Pojkarnas final spelades mellan Stockholm nord och syd där nord vann med 3-1.
Mariestad var skådeplatsen för TV-puckens slutspel 2021. Pojkarnas final spelades mellan Stockholm nord och syd där nord vann med 3-1. Foto: Erik Wallskog

Fakta, kvalspel

Grupp A: Gotland, SIF-laget, Stockholm nord, Stockholm syd, Södermanland, Uppland (Spelas i Visby).

Grupp B: Hälsingland, Jämtland/Härjedalen, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland. (Spelas i Östersund)

Grupp C: Blekinge, Bohuslän/Dal, Göteborg, Skåne, Småland, Västergötland (Spela i Stenungsund).

Grupp D: Dalarna, Gästrikland, Värmland, Västmanland, Örebro, Östergötland. (Spelas i Lindesberg).

• De två bästa i varje grupp till slutspel i Umeå den 2 till 6 november.

Artikeltaggar

IshockeyMariehus ArenaTV-pucken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.