Under lördagen och söndagen stod porten till gruvan i Lugnås öppen för allmänheten. Guiden Pia berättade om geologin i området. Amöbors fotspår och sandstenens ålder beskrevs med engagemang.
Att djuravtrycken som finns att skåda i Qvarnstensgruvans tak är äldre än vad dinosaurierna är och att en stalaktit i taket växer 1 centimeter för varje hundrade år, var något av all geologisk information som delades ut till besökare på berget i Lugnås i helgen.
Den första guidade turen var det Pia Åkesson som höll. Informationen togs emot av några intresserade och imponerade besökare. Håkan Forsmark och Monika Mildh var två av dem som kom förbi, de hade ingen aning om att det var öppen gruva.
– Vi åkte runt här för att Håkan har bott här för ungefär 60 år sedan, men så såg vi det här och det känns ju roligt att det var öppet just den här dagen, säger Monika.
Lager på lager av sten har samlats genom miljoner år inne i grottan och det är urbergets kvalité som för 900 år sedan gjorde Lugnåsberget till en arbetsplats.
– Varje lager sten här inne bär på en alldeles egen historia, säger Pia och lyser upp i taket i den kalla och fuktiga grottan. Flera olika spår av djur visar sig och hon förklarar att taket kan liknas med undersidan av en sandstrand, som man för miljoner år sedan sjönk ner lite när man gick ovanpå.
– Här har till exempel något djur gått, ni ser fotavtrycken. Strax efter har det kanske kommit en storm och täckt över det steg vi idag kan se här, förklarar hon.
Ytterligare en geologisk anekdot är att temperaturen inne i gruva, varje år ligger på samma som medelvärdet i Lugnås är under ett år.
Ytterligare en intresserad besökare var Roger Hallberg, han bor egentligen i Göteborg, men såg av en slump att kvarnstensgruvan skulle vara öppen.
– Jag ville se Lugnåsberget också. Det var en mycket intressant guidad tur, säger han.