Hoppa till huvudinnehållet

SD tar två nya mandat i fullmäktige: ”Även det såg vi komma”

Publicerad:
SD ser saker komma, brukar Marco Terenziani, partiets förstanamn i Töreboda, hävda. Två nya mandat i fullmäktige var vad han hade räknat med, försäkrar han.
SD ser saker komma, brukar Marco Terenziani, partiets förstanamn i Töreboda, hävda. Två nya mandat i fullmäktige var vad han hade räknat med, försäkrar han. Foto: Malin Bring

Två nya mandat i fullmäktige, enligt de preliminära siffrorna, är inte något som överväldigar Marco Terenziani.

– Vi har hela tiden jobbat för att ta två mandat till, det var vad vi såg som realistiskt, säger SD:s förstanamn.

Marco Terenziani hade mer eller mindre räknat med att ta ett mandat från Centerpartiet och ett från Socialdemokraterna, hävdar han. Nu ser åtminstone det ena mandaten ut att komma från C.

– Jag hörde på radion att Centern har tappat i samtliga Skaraborgskommuner, så det är väl inte så konstigt, säger han.

Själv har han suttit uppe under halva natten och följt valresultaten. Under en period av natten såg SD ut att ta ett mandat från Socialdemokraterna också, och därmed få tre platser t i Töreboda. Det hade trots allt överväldigat honom, säger han.

– Men det visar att det mandaten sitter ganska löst mellan oss och S, och alla röster är inte räknade än. Vi får se hur det går.

Utanför blocken

Just nu är läget i kommunpolitiken att det finns två block, och att SD inte tillhör något av dem.

– Bengt Sjöberg (M) ringde mig efter förra valet och frågade hur vi i SD ställde oss; det var då jag bestämde mig för att vi skulle stödja hans majoritet. Nu har vi ett annat läge, där Pernilla Johansson (C) har gått ut och sagt att Centern inte förhandlar med oss.

SD tar inga initiativ till förhandlingar, säger Terenziani, de andra partierna får bjuda upp.

Vilken majoritetssammansättning skulle du helst vilja se?

– Personligen hade jag helst sett ett samarbete mellan M, SD och L, men det återstår att se om det är möjligt. Det kräver att L kan leva med oss.

Vilka poster vill SD gärna ha med de nya mandaten?

– Jag spekulerar inte i poster, vi måste se vem i partiet som är mest ägnad för viken typ av position. Men att vi nu kommer att få mer insyn i det politiska arbetet i kommunen är en självklarhet.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergCenterpartietMarco TerenzianiModeraternaPernilla JohanssonPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaTörebodaVal 2022

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.