Hoppa till huvudinnehållet

Katthavet kan bli nytt bostadsområde – Abrahamsson: ”Ser över möjligheterna”

Publicerad:
I jakten på nya bostadsområden har Katthavets industriområde hamnat i fokus. Nu ska möjligheten att bygga bostäder där undersökas.
I jakten på nya bostadsområden har Katthavets industriområde hamnat i fokus. Nu ska möjligheten att bygga bostäder där undersökas. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunstyrelsen vill omvandla Katthavet från industri- till bostadsområde. Det skulle kunna lösa efterfrågan på nya bostäder när batterifabriken och andra etableringar får Mariestad att växa.

– Vi ska se över möjligheterna att ändra i detaljplanerna, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Katthavets industriområde sträcker sig från Strandvägen i norr till Stockholmsvägen i söder, från Viktoriagatan i väster till Sjöhagaparken i öster.

I dag finns mestadels industrier där, men Mariestads politiska ledning ser det som ett möjligt framtida bostadsområde.

Nu har en enig kommunstyrelse gett planenheten i uppdrag att undersöka möjligheten att bygga bostäder i Katthavet.

– Vi behöver en beredskap för att klara det här, säger Johan Abrahamsson och syftar på det sug efter bostäder som kommer att uppstå när batterifabriken och andra verksamheter får Mariestad att växa.

I området finns flera detaljplaner, några härstammar från 1950- och 60-talet. Vid sidan av platsen där det kommunala reningsverket finns, ägs marken huvudsakligen av privata fastighetsägare.

– Det kan bli fem nya detaljplaner i området och arbetet kan delas upp i flera etapper, förklarar Johan Abrahamsson.

I området finns flera olika detaljplaner. Kommunstyrelsen är beredd att ändra på någon eller alla.
I området finns flera olika detaljplaner. Kommunstyrelsen är beredd att ändra på någon eller alla. Foto: Charlotte Ferneman

Oppositionsrådet Ida Ekeroth Clausson (S) är positiv till idén:

– Det är en smart tanke att titta på om det är tillåtet ha bostäder i Katthavet och på sikt flytta industrier till utkanten av stan, säger hon.

Planuppdraget som kommunstyrelsen nu lämnar för Katthavet är generellt. Vid positiv respons från fastighetsägare innebär det att arbetet med en ny detaljplan kan påbörjas utan att det först behöver förankras politiskt. Därmed går processen snabbare än normalt.

Detsamma gäller för de två nya stadsdelar som kommunen vill skapa. Var de ska finnas är i dag oklart, där har tjänstepersonerna i princip fria händer att hitta lämpliga områden.

Kommunstyrelsen vill att arbetet i Katthavet startar omgående och att det sker parallellt med att kommunens reningsverk byggs om.

Samtidigt fortsätter jobbet med att ta fram en detaljplan för Katthavsviken som tillåter bostäder norr om Strandvägen.

– Den planen kommer under hösten, tror Johan Abrahamsson.

Artikeltaggar

BostadsmarknadIda Ekeroth ClaussonJohan AbrahamssonKatthavetKommunstyrelsenMariestadMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.