Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik vill få alla att skratta: ”Hela tillvaron snurrar kring komik”

Publicerad:
Fredrik Andersson gästar Mariestads teater den 19 september. Pressbild.
Fredrik Andersson gästar Mariestads teater den 19 september. Pressbild. Foto: Ulrika Campbell

En före-detta magiker blev ståuppkomiker och kom att älskas av svenska folket för hans träffsäkra komik.

På måndag kommer Fredrik Andersson till teatern för att bjuda Mariestadsborna på underhållning.

MT fick en pratstund med den mångfacetterade komikern.

Karriären började i ung ålder med en trollerilåda och ett ess i rockärmen. Fredrik Andersson hade som barn sett en trollerishow på tv som väckte hans intresse för magi.

Efter en glädjefylld kväll på Norra Brunn i Stockholm, som publik på Carl Einar-Häckners föreställning, bestämde sig Fredrik för att satsa.

– Jag tänkte att ”sådant där vill jag också göra”, minns Fredrik tillbaka.

Under flera år blev det en sysselsättning för komikern tills han en dag slogs av en omvälvande insikt.

– Jag tyckte att det hade blivit mycket roligare att prata med publiken än att trolla. De som kom för att se trolleri blev nog väldigt besvikna, säger Fredrik och skrattar till.

Intresset för komik tog överhand. Fredrik började köra stand-up på små klubbar i Stockholm för att sedan vara tillbaka på Norra Brunn, den här gången som artist.

– Ibland tog det 5 - 10 minuter innan folk började skratta.

Är inte det läskigt?

– Jo, det är fruktansvärt. Helt fruktansvärt.

Fredrik Andersson på humorklubben Norra Brunn i Stockholm. Pressbild.
Fredrik Andersson på humorklubben Norra Brunn i Stockholm. Pressbild. Foto: Ulrika Campbell

Brittisk humor

Idag är Fredrik en erfaren komiker med många meriter på sin lista. Med tv-program som Släng dig i Brunnen, Robins och Roast på Berns i ryggen blev han ett välbekant ansikte för svenska folket. Även bland britterna har Fredrik gjort sig ett namn.

En kväll på Norra Brunn blev han haffad av en agent som tyckte att Fredrik hade potential för att köra stand-up utomlands.

– Jag frågade: ”Förstod du verkligen något av det jag sa?”. Han svarade: ”Nej, men jag ser på dig att det skulle funka”, säger Fredrik och skrattar vid minnet.

Ståuppklubben i Göteborg. Pressbild.
Ståuppklubben i Göteborg. Pressbild. Foto: Ulrika Campbell

I tre år bodde Fredrik i England och uppträdde på olika klubbar. Snabbt kände han sig bekväm med den brittiska publiken.

– Det är likartad humor. Mycket av vår humor har formats från britterna, som tv-serien Fawlty Towers. Övergången att köra på engelska blev ganska enkel, funderar Fredrik och tillägger:

– En skillnad är att skämt sågs på ett annat sätt där. I Sverige är det alltid kopplat till ens egna åsikter, man låtsas argumentera med människor. Storbritannien har en helt annan kultur runt skämten.

Fältartist utomlands

Det är inte bara svenskarna och britterna som fått ta del av Fredriks stand-up. Han har även uppträtt i bland annat Kosovo, Afghanistan och Mali genom ett samarbete med Försvarsmakten.

– Militärerna som är på utomlandstjänstgöring behöver någon form av kontakt med det normala.

– Ibland träffar jag de hemma i Sverige sedan och det är jätteroligt!

Hur har deras reaktioner varit på att du kommer dit och uppträder?

– Jag får mycket uppskattning och det är ett av skälen till varför jag fortsätter.

Om Fredrik har tid skriver han även manus år humorprogram på tv. ”Det är kul att arbeta på redaktion” säger han. Pressbild.
Om Fredrik har tid skriver han även manus år humorprogram på tv. ”Det är kul att arbeta på redaktion” säger han. Pressbild. Foto: Ulrika Campbell

Besöker teatern

På hemmaplan arbetar Fredrik, förutom som ståuppkomiker, även som manusförfattare. Han har skrivit skämt åt ett gäng olika humorprogram på tv, däribland Parlamentet.

Komiken ligger alltid nära hjärtat.

– Hela tillvaron snurrar kring det. Jag går ofta och grubblar på skämt. Det är som att lösa ett korsord att hitta något som funkar, skämt som jag tror att de flesta kommer att tycka om.

Bekräftelsen blev total när Fredrik år 2015 fick ta emot pris på Svenska Standupgalan för ”Årets föreställning”.

Förra året var Fredrik ute på föreställningsturné och gästade då Stadshotellet i Mariestad. På måndag kommer han tillbaka för en kväll i humorns tecken på teatern.

– Det var väldigt trevligt sist, jag hoppas att det kommer mycket folk, säger Fredrik.

Beskriv din show med tre ord?

– Mina bästa skämt.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.