Hoppa till huvudinnehållet

Satsar på teatern – och sparar nästan två miljoner på investeringen

Publicerad:
I dag måste personal klättra på höga stegar för att ändra scenbelysningen på Mariestads teater. Nu kommer lamporna att bytas ut mot led, som kan fjärrstyras.
I dag måste personal klättra på höga stegar för att ändra scenbelysningen på Mariestads teater. Nu kommer lamporna att bytas ut mot led, som kan fjärrstyras. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Delar av scenbelysningen på Mariestads teater behöver bytas ut. Enligt en utredning skulle det kosta två miljoner kronor, men nu har man hittat ett alternativ som är betydligt billigare.

Ljusanläggningen på Mariestads teater är både modern och användarvänlig, utom när det kommer till en del: det gamla frontljuset. Det hänger på två fasta rör i taket, så kallade rår.

Till skillnad mot all annan belysning kan inte lamporna hissas ner, utan personal måste klättra upp på en sex meter hög stege för att ändra inställningarna. Det är både tidskrävande och riskfyllt.

Mariestads teater. Arkivbild.
Mariestads teater. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Tidigare har man diskuterat att installera höj- och sänkbara ställningar, men det kräver en ombyggnad av teaterns vind med förstärkning av innertaket. Kostnaden beräknas till två miljoner kronor och under arbetet måste teatern hållas stängd i två månader.

Nu har ett bättre alternativ dykt upp. Rörligt ledljus kan monteras på de befintliga rören och fjärrstyras. Priset är betydligt lägre – 250 000 kronor. Dessutom minskar kostnaden för elförbrukning markant samtidigt som lamporna har en längre livslängd än konventionella lampor.

Kommunstyrelsen har sagt ja till förslaget och bekostar installationen med medel ur sin investeringspott för nästkommande år.

Artikeltaggar

KommunstyrelsenMariestadMariestads kommunMariestads teaterNöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.