Hoppa till huvudinnehållet

Kanalens 200-årsjubileum firas med pompa och ståt

Publicerad:
200 år ung - Göta kanal firas efter alla konstens regler på fredag.
200 år ung - Göta kanal firas efter alla konstens regler på fredag. Foto: Charlotte Ferneman

Med musik, sång, teater, tal och ett stort antal inbjudna gäster firas Göta kanals 200-årsjubileum i Hajstorp på fredag. Någon närvaro av kungahuset blir det inte, men arrangörerna lovar ändå ett historiskt firande med högtidlig inramning.

Ett hundratal gäster är inbjudna att delta i festligheterna. Utöver representanter från Göta Kanalbolag och grannkommunerna inkluderar det personer med anknytning till kanalen och de många som ska uppträda under firandet.

– Vi kommer att hålla till vid minnesstenen i Hajstorp, där en tältpaviljong sätts upp för de uppträdande och blomsterarrangemang i blomkrukor från Töreboda blomkrukor kommer att vara uppställda, säger turistchefen Anna-Karin Kjellberg.

Arrangörerna bakom 200-årsfirandet i Hajstorp på fredag: Göran Johansson, ordförande i Töreboda-Björkängs hembygdsförening, turistchefen Anna-Karin Kjellberg, ordförande i Fredsbergs Pastorats hembygdsförening Ulla Henningsson, Kjell Eriksson, ordförande i Nätverket Hajstorp - Fredsberg, kultursamordnare Birgitta Leijon samt kommunens kommunikatör Elin Gunnarsson. Göta kanalbolag har också medverkat, men fanns inte på plats när bilden togs.
Arrangörerna bakom 200-årsfirandet i Hajstorp på fredag: Göran Johansson, ordförande i Töreboda-Björkängs hembygdsförening, turistchefen Anna-Karin Kjellberg, ordförande i Fredsbergs Pastorats hembygdsförening Ulla Henningsson, Kjell Eriksson, ordförande i Nätverket Hajstorp - Fredsberg, kultursamordnare Birgitta Leijon samt kommunens kommunikatör Elin Gunnarsson. Göta kanalbolag har också medverkat, men fanns inte på plats när bilden togs. Foto: Malin Bring

Historia och kultur binder samman eftermiddagens program. Kanalkännaren Arne Johansson från Karlsborg är konferencier, och tre andra talare, varav den ene är nyutnämnde landshövdingen Sten Tolgfors, kommer att berätta om och knyta an till Göta kanals historia.

Skaraborghs Historiska Infanterie Regemente, iklädda tidstypiska infanteriuniformer från 1600- och 1700-talet, deltar tillsammans med Töreboda Musikkår, och Kulturskolan och Töreboda Teatersällskap ger smakprov på vad de arbetar på för närvarande.

Teatersällskapet spelar upp två scener från Kanalspelet, ett sångspel längs Göta kanal, som handlar om livet i en slussvaktarfamilj i Hajstorp i början på förra seklet. Pjäsen har uppförts flera gånger tidigare i Töreboda.

– Det är en kärlekshistoria med lyckligt slut. Vi tyckte det var dags att uppföra den igen i samband med jubileet, säger Göran Johansson från Teatersällskapet.

M/S Bellevue tafikerar sträckan Töreboda - Hajstorp dagen till ära.
M/S Bellevue tafikerar sträckan Töreboda - Hajstorp dagen till ära. Foto: Jenny Allvin

Innan musikkåren avslutar firandet skjuter det historiska infanteriregementet en kanonsalut med två skott, ett för vardera århundrade.

– Firandet äger rum på dagen 200 år efter att västra delen av kanalen öppnades, men det är i slutspurten för det här kanalåret. Den 30 september stängs den för i år, säger Anna-Karin Kjellberg.

Töreboda bjuder in Victoria till 200-årsjubileet: ”Vi ger oss inte”Kungahuset kommer inte till 200-årsjubiléet – nobbar Hajstorp

Artikeltaggar

Anna-Karin KjellbergFritid och livsstilGöta kanalbolagHajstorpKulturskolanMusikkårNöje/KulturSten TolgforsTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.