Hoppa till huvudinnehållet

Här bevaras historiska kulturväxter för framtiden – kan provsmakas på lördag

Publicerad:
Här i trädgårdsmästeriet finns Mariestads klonarkiv, ett av flera i landet. Flera kulturhistoriskt intressanta växter odlas där och efter flera års uppbyggnad är man redo att visa upp det för allmänheten. Arkivbild.
Här i trädgårdsmästeriet finns Mariestads klonarkiv, ett av flera i landet. Flera kulturhistoriskt intressanta växter odlas där och efter flera års uppbyggnad är man redo att visa upp det för allmänheten. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Det kan handla om en ros med unik historia eller en speciell sorts rabarber. Nu bevaras den vidare i Mariestads eget klonarkiv för kulturväxter i Universitetsparken. På lördag visas det upp i samband med Kultur- och skördefesten.

På Dacapo hålls även byggnadsvårdens marknad med experter på området som utställare.

I Mariestads klonarkiv bevaras kulturhistoriskt intressanta växter för framtiden, lite som en fröbank men med växter som förökas genom delning. Växtslagen har samlats in i Västergötland och Värmland. I trädgårdsmästeriet odlas och bevaras exempelvis humle, rosor, rabarber, pepparrot, mynta och jordärtskocka.

– När växten delas blir det en genetiskt identisk planta. På Svalbard är det jättemycket fröer som bevaras i fröbanken, de fryser man ner och man kan vänta 20-50 år. Här måste vi odla hela tiden, för det går inte att spara klonerna på annat sätt, säger trädgårdskoordinator Klara Holmqvist.

Enligt henne är det relativt få som vet om att Mariestad har ett eget klonarkiv. Den stora centrala samlingen finns i Skåne, men som en säkerhetsåtgärd finns arkiv på flera ställen i landet.

– Tanken med den här dagen är att berätta vad det är så folk får upp ögonen för det. Det är lite roligt och speciellt att det finns här.

Planterade i parken

Arkivet är inte slutet, utan kulturväxterna går att beskåda öppet då vissa perenner har planterats runt om i Universitetsparken.

– Vissa växter är bakom grindar och är extra skyddade, medan vissa är utplanterade i trädgården så de är tillgängliga för alla att titta på, säger Klara Holmqvist.

På lördagen kan man få veta mer om dessa växter, då håller trädgårdsstudenten Julie von Hofsten visningar av trädgården och berättar om den. Det blir också provsmakning av smårätter som tillagats av växtslag som bevaras i klonarkivet, kurs i bukettbinderi samt tips från experter om hur man odlar den trendiga dahlian och beskär rosor.

Dagen arrangeras av Programmet för odlad mångfald (Pom) och Hantverkslaboratoriet. Detta är första gången den hålls.

Fokus på byggnadsvård

På andra sidan bron över ån Tidan hålls Byggnadsvårdens marknad vid Dacapos lokaler, en mässa för de som är intresserade av byggnadsvård och ekobygg. Den pågår från torsdag till lördag, samtidigt Byggnadsvårdens konvent hålls i Mariestad. På mässan medverkar mestadels lokala hantverkare, producenter och konsulter som visar och säljer hantverk, håller föredrag och delar med sig av sina tips.

På marknaden är äldre material och tekniker i fokus och proffs inom allt från stomkonstruktion, isolering, fönster, tak och ytskikt är på plats.

Artikeltaggar

DacapoHus och hemKultur- och skördefestMariestadNöje/KulturTrädgård

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.