Några av de ukrainska skyddsbehövande som bor i Gullspångs kommun är på väg eller har flyttat till angränsande kommuner som Mariestad, Töreboda och Laxå.
I våras kom ett större antal flyktingar från Ukraina till Gullspångs kommun och Migrationsverket hyrde ett 30-tal lägenheter av Gullspångsbostäder tidigare i år för att kunna ta emot dem. Nu bor det enligt Migrationsverket ett 60-tal skyddsbehövande från Ukraina i dessa lägenheter.
I en strävan att fördela de skyddsbehövande jämt över landets regioner och kommuner har fördelningstal tagits fram för varje kommun. Gullspång fick först 7 personer men efter överenskommelse med Götene kommun utökades det till 34 personer.
Migrationsverket har anvisat att 30 skyddsbehövande ska vara kvar i Gullspångs kommun. 16 personer har anvisats till Töreboda, 6 till Mariestad och 6 till Laxå.
– En del har hunnit flytta, annars kommer det att ske i närtid, säger Stefan Bergman, verksamhetsexpert på Migrationsverket region väst.
Färre boenden
Migrationsverket behöver överlag minska antalet boenden verket förfogar över, eftersom kommunerna fått ta över ansvar för boende för många skyddsbehövande. Hur man ska göra med de lägenheter man har kvar i Gullspångs kommun är inte avgjort.
– Där har vi inte satt ner foten, inte i Gullspång och inte på andra platser heller, säger Stefan Bergman.
Något som talar emot att Migrationsverket har kvar boenden i Gullspångs kommun är att mottagningsenheten i Mariestad inte finns kvar. Mottagningsenheter finns kvar bland annat i Örebro och Vänersborg.
– Från vårt håll kan det vara mer lämpligt att ha våra boenden på platser i någorlunda närhet till våra mottagningsenheter, säger Stefan Bergman.
Enligt Stefan Bergman har Migrationsverket för närvarande inga andra platser i Skaraborg än de i Gullspång. Större anläggningar som Stora Ekeberg utanför Skara har avvecklats.
Gullspångs kommun och Migrationsverket kom i somras överens om att kommunen övertar ansvaret för 12 av lägenheterna som Migrationsverket hyrt.
I Gullspångs kommun bor dessutom 14 personer från Ukraina som har ordnat boende på egen hand.
Totalt bor det färre personer från Ukraina i kommunen nu jämfört med i våras. En del personer från Ukraina har återvänt, enligt Stefan Bergman.
– Det kommer fortfarande personer från Ukraina, men samtidigt är det ett antal som återvänder. Förutom till Ukraina kan de resa till andra länder, de har rätt att röra sig fritt inom EU, säger Stefan Bergman.
Söker jobb
Annika Bengtzing, tf verksamhetschef för Gullspångs kommuns VISA-verksamhet, tycker att mottagandet av de skyddsbehövande från Ukraina överlag har fungerat väl i kommunen.
– Många av de vuxna vill komma ut på arbetsmarknaden och lära sig svenska. De har inte rätt att läsa SFI (svenska för invandrare) ännu, men studieförbund har ordnat med svenskaundervisning. Det är i begränsad omfattning, men ändå strukturerat. Det är en träff i veckan i Hova och Gullspång, säger Annika Bengtzing.
Många av dem har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande, en del av dem är engelsktalande.
Volontärer
Barnen går i grundskola i kommunen eller pendlar till gymnasium i andra kommuner.
– Det känns som att de har fått tillgång till de resurser och möjligheter som det svenska samhället kan erbjuda, säger hon.
Enligt Annika Bengtzing har ideella volontärers insatser betytt mycket för att hjälpa ukrainarna tillrätta i kommunen.
– Det är mycket tack vare dem som det blivit så bra, säger hon.