Hoppa till huvudinnehållet

Byggnadsvårdskonventet har intagit Mariestad: ”En stor mötespunkt”

Publicerad:
Reporter Simon Svensson-Parenti
Simon Svensson-Parenti
simon.svensson-parenti@mariestadstidningen.se
Riksantikvarie Joakim Malmström invigde konventet i Mariestads domkyrka.
Riksantikvarie Joakim Malmström invigde konventet i Mariestads domkyrka. Foto: Simon Svensson-Parenti

Det traditionsenliga byggnadsvårdskonventet har intagit Mariestad, med totalt.

Över 500 deltagare inom branschens alla hörn är på plats för diverse föreläsningar och workshops.

– Det blir som en stor mötespunkt för yrkesfolk, säger Henrik Larsson på Hantverkslaboratoriet, en av organisationerna som håller i konventet.

Byggnadsvårdens konvent har av tradition gästat Mariestad. 2019 var senaste gången och årets konvent skulle genomförts redan ifjol, men fick skjutas upp på grund av pandemin.

Under onsdagen invigdes så de späckade dagarna av Riksantikvarien Joakim Malmström i Mariestads domkyrka innan själva programmet faktiskt också hann smygstarta.

”Smörgåsbord”

Det är dock under torsdagen som det mesta äger rum innan allt avslutas vid lunchtid på fredag. Ett fullspäckat schema, minst sagt.

– Dels är det en poäng i sig att få mötas och träffas. Att hälsa på kollegor och så där, men även att presentera lite nya rön och det kan vara inom massa olika områden. Det kan vara forskning inom medeltida träbyggnader till stadsplanering, och det finns en punkt som handlar om solceller på kulturbyggnader. Det är ett smörgåsbord av massa olika punkter, så det finns alltid nåt för alla, säger Henrik Larsson på Hantverkslaboratoriet, en av organisationerna som håller i konventet.

Henrik Larsson, byggnadsvårdskoordinator på Hantverkslaboratoriet.
Henrik Larsson, byggnadsvårdskoordinator på Hantverkslaboratoriet. Foto: Simon Svensson-Parenti

Henrik fortsätter:

Skönt att kunna träffas

– Det är då representanter för alla de här organisationerna som är med och planerar det här och jobbar med det här. Sen har man även roller under själva konventet, vissa ska hålla föredrag själva till exempel.

Under onsdagskvällen stod även mingel och välkomstmiddag på menyn på Karlsholme, något som ofta är uppskattas väl.

– Ja, mycket är nog egentligen att bara få komma ut och träffa olika kollegor och dela med sig av kunskaper, säger Henrik.

Mässa för allmänheten

Själva konventet är låst för yrkesverksamma i branschen, där över 500 kommer delta under de tre dagarna.

Över 500 personer deltar på konventet under tre dagar.
Över 500 personer deltar på konventet under tre dagar. Foto: Simon Svensson-Parenti

– Det är ju professionella utövare av olika slag. Allt från byggmästare till specialiserade hantverkare, och från materialproducenter till tjänsteman på kommun och länsstyrelse, säger Henrik.

Till helgen kommer även en mässdel finnas öppen för allmänheten på Trädgårdsskolan för den som är intresserad av byggnadsvård och ekobygg. På plats kommer flera utställare finnas för att visa upp produkter och dela med sig av sina bästa tips.

Artikeltaggar

HantverkslaboratorietNyheterRiksantikvarieämbetetSvenska byggnadsvårdsföreningen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.